Samenwerkvakanties

Duurzaam toerisme

Een mooiere wereld door Duurzaam toerisme

In onze werkvakanties speelt de lokale bevolking een centrale rol. Zij maken jouw reis onvergetelijk! Duurzaam toerisme gaat onder andere over reizen met respect voor deze mensen, hun cultuur en het milieu waarin zij leven. Werkvakanties kunnen bijdragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s), zoals het verminderen van armoede en ongelijkheid, toegang tot schoon water en sanitair en kwalitatief goed onderwijs.

Onze reizen draaien altijd om het vooruit helpen van lokale gemeenschappen. Al sinds onze eerste reis doen we dat heel praktisch: samen met lokale vakmensen op hun manier iets bouwen bij het project waar we te gast zijn. Maar wist je dat het project ook al heel bewust is gekozen? Bijvoorbeeld buiten de grote stad, in een dorp waar geen of weinig toerisme is. De komst van een groep reizigers geeft in zulke gemeenschappen heel concreet een financiële boost:

  • een kleinschalige accommodatie die in één keer al zijn kamers kan verhuren (waardoor er inkomsten zijn om te investeren in onderhoud en voorzieningen voor toekomstige gasten)
  • de eierboer en tomatenverkoopster op de markt die blij verrast zijn opeens zoveel te kunnen verkopen
  • de kruidenier op de hoek die al vóór je komst extra voorraad heeft moeten bestellen, zelfs voor vanzelfsprekende producten zoals schoon drinkwater
  • extra inkomsten voor bijvoorbeeld de koks en bouwvakkers op het project

Het is geweldig om door simpelweg ergens te zijn al een positieve impact te maken. We stimuleren authentieke culturele uitwisseling door het contact dat je met de lokale bevolking hebt in hun eigen leefomgeving. Door voorlichting over gewoonten en tradities, zowel voor als tijdens de reis, zorgen we voor een respectvolle omgang met de cultuur. Zo hebben we bijvoorbeeld richtlijnen voor gepaste kleding en zijn het gebruik van alcohol en tabak niet toegestaan. Onze aanwezigheid blijft vaak niet onopgemerkt in de omgeving. Met het tonen van respect voor de cultuur ontstaat wederzijds respect en voorkomen we dat anderen aanstoot aan ons nemen.

Ook via de toeristische uitstapjes tijdens je reis willen we een positieve impact hebben:

  • natuurparken genereren inkomsten, waardoor deze onderhouden en beschermd worden en ook voor de lokale bevolking extra waarde krijgen
  • belangrijke bouwwerken zoals de slavenforten blijven bewaard voor educatie en het vergroten van historisch bewustzijn
  • de handel en workshops met lokale ambachtslieden, bijvoorbeeld op de souvenirmarkt, genereren inkomsten voor gezinnen en helpt het voortbestaan van het traditionele handwerk veilig te stellen
  • we promoten milieubewustwording door aandacht voor bijvoorbeeld schoon water en afval

Door duurzaam en verantwoord toerisme leveren we een positieve bijdrage aan lokale gemeenschappen

…en kunnen we van de bijzondere West-Afrikaanse cultuur en natuur blijven genieten!

Helaas is West-Afrika niet per trein of bus te bereiken. De retourvlucht met z’n CO2-uitstoot is helaas nog onvermijdelijk om op de andere beschreven manieren een positieve impact te kunnen maken. Om hierin toch onze verantwoordelijkheid voor het milieu te nemen, kan de uitstoot van de vliegreis gecompenseerd worden door het planten van bomen. Eenmaal aangekomen in het land van bestemming, reizen we zoveel mogelijk per bus en verblijven we het liefst op loopafstand van de projecten of uitjes die we bezoeken.

Het respect voor mensen, cultuur en milieu is als de rode draad in onze reizen mogelijk dankzij onze betrokken en persoonlijke aanpak, zowel met de lokale bevolking als onze reizigers.

Benieuwd wat ik voor jullie groep kan betekenen?

Garantieregeling via VZR Garant
Logo Joho