Samenwerkvakanties

Vakanties in Ghana

Vakanties

Akwaaba in Ghana! Het Afrika voor beginners

Ghana wordt ook wel ‘Afrika voor beginners’ genoemd, omdat het vergeleken met andere Afrikaanse landen een makkelijk en veilig land is om in te reizen. Het is een stabiel land waar je fijn kunt rondreizen, gewoon Engels kunt spreken en hartelijk wordt verwelkomd door vrolijke, behulpzame en eerlijke Ghanezen.

De Ghanezen, die ondanks armoede altijd vriendelijk, vrolijk en dankbaar zijn, ga je echt nooit weer vergeten!

Behalve de vriendelijke mensen en de tropische omgeving, is Ghana ook rijk aan uiteenlopende bezienswaardigheden. Zowel cultuur, natuur als geschiedenis komen aan bod tijdens je reis. Zo zijn in het zuiden de touwbruggen van Kakum National Park de nr. 1 natuurattractie en is Elmina Castle — van waaruit ook Nederland aan slavenhandel deed — een indrukwekkende geschiedenisles. We kunnen ook naar het oosten, langs het Voltameer naar een ‘apendorp’ en de hoogste waterval van West-Afrika: Wli-waterval. Tijdens het Nederlandse winterseizoen is olifanten spotten in Mole National Park in het noorden mogelijk. Hoe je reis er ook uit gaat zien, je zult volop genieten samen met de Ghanezen en een unieke mix van hun cultuur, historie en natuur ervaren.

Toeristische attracties: er is genoeg te beleven in Ghana!

West-Afrika

Aan zee voor verkoeling en met vele stranden

Engels

Fijn communiceren met vriendelijke Ghanezen

25 – 35 ℃

Tropisch klimaat én omgeving

Geloof

Religie speelt een belangrijke rol, 70% is christen

Veilig en stabiel

Ghana werd het eerste onafhankelijke Afrikaanse land en is nog steeds een voorbeeld voor buurlanden

Ontwikkeling

Een land in snelle ontwikkeling, maar waar de meesten nog in schrijnende armoede leven

Attracties

Veel uiteenlopende unieke toeristische attracties, in zowel cultuur, natuur als historie

Enthousiaste Ghanezen

Je leert omgaan met en
aan te passen
aan nieuwe
culturen, waarden,
gewoontes en
omstandigheden.

Je gaat naar Ghana! Stel je klok in het vliegtuig maar vast in op ‘African time’. Ghanezen nemen de dag zoals hij komt en ze nemen de tijd voor elkaar. Soms verloopt iets daardoor wat anders dan bedacht of verwacht, maar daardoor ervaar je wel het echte Ghana. Als je je wilt aanpassen aan haar cultuur, dan zul je er zelfs van kunnen genieten.

Ghana is een warm land en die warme deken ervaar je direct zodra je uit dat vliegtuig stapt. De temperatuur schommelt vrijwel het hele jaar tussen de 25 en 35℃. Ook figuurlijk is het een warm land, met overal een warm welkom: “Akwaaba!”. Ghanezen zijn vrolijk en gastvrij, zeer vriendelijk, open en spontaan, enthousiast en behulpzaam. Lachen, feesten en swingen zitten in hun bloed. Het is dan ook geen wonder dat de mensen de echte aantrekkingskracht van Ghana zijn!

Een warm welkom door enthousiaste kinderen

Ghana telt meer dan 30 miljoen inwoners, waarvan de meesten (60%) in de landbouw werken en maar weinigen in de industrie (15%). Betalen doe je met Ghanese Cedi’s en onderhandelen over de prijs kan gewoon in het Engels. Ook al is Engels de officiële taal (doordat Ghana in het verleden een Britse kolonie was), zijn er veel stammen met elk hun eigen taal, cultuur en tradities.

Ghana in cijfersGhanaNederland
Plaats op Human Development Index (van 189)1388
Levensverwachting64 jaar82 jaar
Gemiddelde leeftijd2143
Kindersterfte onder 5 jaar4 %0,4 %
Gemiddeld jaarlijks inkomen per inwoner (GNI PPP)€ 5.000€ 54.700
Leeft onder de armoedegrens (€ 1,80 per dag)13 %0,1 %
Verwacht aantal schooljaren11 jaar18 jaar
Analfabetisme33 %0 %
Toegang tot sanitaire voorzieningen15 %100 %
Toegang tot schoon drinkwater36 %100 %
Toegang tot internet39 %95 %
Bron: UNDP Human development reports Ghana en Nederland.

Kleurrijke cultuur

In de Ghanese cultuur zijn familie en relaties onwijs belangrijk en vaak wonen families ook bij elkaar. Ook geloof speelt een belangrijke rol. Dat zie je overal terug: achterop auto’s, in de namen van winkeltjes, reclame op straat. Een grote meerderheid is christen (71%), daarna volgt islam (17%) en natuurgodsdienst (5%). Bijna iedereen gelooft wel in ‘iets’ en al deze verschillende geloofsovertuigingen leven vredig naast elkaar. Zo zal de kerkdienst zondag vast anders gaan dan ’thuis’, (maar het is juist bijzonder dat onze God overal is en we Hem samen kunnen aanbidden)(maar zeker niet minder waardevol).

Tijdens de stadstour zie je veel van het Ghanese manier van leven en de cultuur voorbij komen. Wat bijvoorbeeld opvalt, is hoe de boodschappen op vele markten worden gedaan. Ze zijn niet zoals je dat gewend bent, want de mensen hoor je al van veraf en ook de geuren en kleuren maken het tot een unieke ervaring. Behalve de lokale markt, bezoeken we natuurlijk ook de souvenirmarkt — om een stukje cultuur mee naar huis te kunnen nemen. We organiseren ook andere culturele activiteiten, zoals djembé- of dansles of varen op een vissersboot.

Swingen met dans en djembé
West-Afrika z’n grootste markt is Kejetia Market (Kumasi)
Overal zie je positieve (Bijbel)teksten, bijvoorbeeld op winkels, auto’s en boten.

Gezamenlijke historie

Je leert over én van het verleden van
Ghana en haar cultuur op een unieke
manier, zo krijg je een breder beeld
van de wereld.

In 1471 ontdekten de Portugezen het huidige Ghana. Het gebied was rijk aan goud en dus werd het ‘Goudkust’ genoemd. Dat trok ook de aandacht van anderen, zoals de Fransen, Engelsen, Denen én Nederlanders. Het werd het centrum van de Europese handel in West-Afrika. In 1637 lukte het de Nederlanders om — na meerdere pogingen — fort Elmina te veroveren. Nederland heeft jarenlang slavenhandel gedreven vanuit dit fort. Vele boten met slaven zijn vanaf hier naar Zuid-Amerika vertrokken, totdat Nederland in 1814 de handel in slaven verbiedt. In 1871 is het beruchte fort Elmina, ook wel Elmina Castle genoemd, aan de Engelsen verkocht.

Het fort is tegenwoordig een museum; het oudste nog bestaande Europese gebouw in West-Afrika. Hier leer je over én van onze gezamenlijke geschiedenis, zodat dit zich nooit zal herhalen. De rondleiding door de kerkers en langs de ‘Door of no return’ geeft je een kijkje in hoe gruwelijk de slavenhandel was.

Independence Square in de hoofdstad Accra
Stempels met Adinkra symbolen

In 1901 wordt de goudkust officieel een Britse kolonie, met haar huidige grenzen en een opervlakte van ongeveer 239.000 km2 (6x Nederland). Ze zetten het onderwijssysteem op en zo is het een Engelstalig land geworden. Op 6 maart 1957 kwam er een eind aan de koloniale overheersing en werd Ghana dankzij Kwam Nkrumah als eerste in Sub-Sahara Afrika onafhankelijk.

Tijdens de stadstour in Accra kom je langs het onafhankelijkheidsplein: ‘Black Star Square’ (of ‘Independence Square’). De belangrijkste plek voor nationale feestdagen, met drie monumenten om Ghana’s strijd voor onafhankelijkheid te gedenken. In de buurt van het plein is ook Kwame Nkrumah Memorial Park, een park met een mausoleum gewijd aan de eerste president van Ghana.

Adinkra symbolen zijn begin 1800 ontstaan door Ghanezen en Ivorianen. Elk symbool staat voor een spreuk en heeft zijn eigen betekenis, dat te maken heeft met leven, dood, wijsheid of gedrag. Je ziet ze nog steeds veel terug op houtwerk, kleding en aardewerk. Bij een begrafenis worden vaak bijvoorbeeld symbolen op kleding gedragen met een laatste boodschap.

Fort Elmina, van waaruit ook Nederland aan slavenhandel deed (1637-1871)

Ongerepte natuur

Ghana heeft 21 beschermde natuurgebieden, waarvan Kakum National Park één van de meest makkelijk bereikbare regenwouden van de wereld is. Het hoogtepunt van dit park is een wandeling op zo’n 40 meter boven de grond tussen de boomtoppen, over de 350 meter lange touwbrug. De touwbrug bestaat eigenlijk uit zeven verschillende touwbruggen die met elkaar verbonden zijn. Krijg je spontaan hoogtevrees? Er is een verkorte route van 3 touwbruggen mogelijk. In de buurt van het park zijn ook krokodillen, waar je tussendoor kunt waterfietsen.

In het oosten vind je een groot stuwmeer dat door mensen is aangelegd: het Voltameer. Je vindt ook water bij de Wli-waterval, met een hoogte van 300 meter is het de hoogste waterval van West-Afrika. De waterval heeft op 80 meter hoogte een plateau en bestaat daardoor dus eigenlijk uit twee watervallen. De bovenste waterval (‘upper fall’) is alleen te zien na een flinke klim, maar gelukkig is de lower fall wel eenvoudig te bereiken via een mooie natuurwandeling over bruggetjes en tussen de vlinders.

Klimaat van Ghana

Als we in het oosten zijn, gaan we ook zeker langs Tafi Atome: een dorp met vele Mona- en Patas-apen. De apen worden in dit culturele dorp als heilig beschouwd, omdat de zielen van overledenen in hun zouden voortleven. Je kunt de speelse apen een banaan voeren, terwijl ze op je arm zitten.

In het noorden vind je het grootste park van Ghana: Mole National Park. Met 94 soorten zoogdieren is het de beste plek in Ghana om wilde dieren te zien, waaronder olifanten, antilopen, waterbokken, buffels, zwijnen, apen, reptielen en vele soorten vogels. Het droge seizoen (+/- wanneer het winter in Nederland is) is het beste moment voor het spotten van olifanten.

Wli waterval
Kudde olifanten in Mole National Park
Op 40 meter hoogte genieten OP DE TOUWBRUGGEN in Kakum National Park

Duurzaam en verantwoord op reis

In onze werkvakanties speelt de lokale bevolking een centrale rol. Zij maken jouw reis onvergetelijk! Onze reizen draaien altijd om het vooruit helpen van lokale gemeenschappen. Duurzaam toerisme gaat onder andere over reizen met respect voor deze mensen, hun cultuur en het milieu waarin zij leven. Benieuwd hoe wij hier invulling aan geven?

Praktische tips voor reizen in Ghana

  • Geef nooit je linkerhand en overhandig er niets mee. Dit is namelijk beledigend, want deze is onhygiënisch en wordt alleen gebruikt op het toilet.
  • Bedek als vrouw je knieën en navel, dat getuigt van respect.
  • Accepteer ‘African time’, oftewel het is belangrijker dat men komt, dan hoe laat men komt.
  • Wees geduldig en stel je open op, een cultuur begrijpen kost (veel) tijd.
  • Een cultuurshock is bij terugkeer vaak groter dan ter plaatse.
  • Gedraag je als een gast in het land, dan zul je er veel mooie herinneringen aan over houden!

Benieuwd wat ik voor jullie groep kan betekenen?

Wij zijn aangesloten bij de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR) en maken gebruik van de garantieregeling van VZR Garant.

Samenwerkvakanties is aangesloten bij de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR)
Garantieregeling via VZR Garant
Logo Joho