Samenwerkvakanties

Dagggg 5

 • Dagggg 5

  DAGGGG 5… zo begint iedere morgen de dag, inclusief fotomomentje!

  Vandaag 3 meiden aan het woord (aangezien de mannen niet helemaal de waarheid vertellen wat spelletjes betreft…). Vanmorgen werden we om 7.30u aan de ontbijttafel verwacht. Niet iedereen was in staat om aan te schuiven aangezien de eerste maag- en darmproblemen waren begonnen. Gelukkig is ‘nurse’ Ineke in ons midden om de problemen de kop in te drukken. De eerste diarreeremmers zijn uitgedeeld. Om 8.30u zijn we naar het project gegaan, gelukkig is het nu maar een klein kwartiertje rijden. Daar aangekomen waren er geen kinderen en geen bouwmeester te vinden. De ene helft ging naar de bouwhoek, de andere helft naar de kinderhoek.

  Na een half uur wachten, kwam bouwmeester Frank zich melden. In de bouwhoek moesten we verder met de fundering van de watertank en gingen we verder met de muren van de keuken. Aangezien ze hier geen cement molen hebben moest 4 man, 3 kruiwagens zand, 1 zak cement en 3 emmers water mengen om specie te maken. Dit hadden we inmiddels onder de knie dus stond de bouwmeester er bij te kijken. De echte bouwvakkers onder ons hadden bedacht om een lijntje te spannen om daar langs te metselen, de bouwmeester wist niet wat hij zag en bracht hier snel verandering in. Lijntje weg, irritatie bij de mannen. Dus er is regelmatig tot 10 geteld of verder. Wat in Ghana anders is dan in Nederland, is dat ze de muren los van elkaar maken en daarna de hoeken aan elkaar maken met heel veel cement. We proberen de Holland-style over te brengen maar de bouwmeester houdt zich liever vast aan zijn eigen ontwerp. Ook vindt hij het raar dat vrouwen in de bouwhoek lopen, de eerste opmerking die wij kregen was dat de vrouwen beter naar de kinderhoek konden en de mannen in de kinderhoek naar de bouwhoek moesten (zelfs als je Bouwman van je achternaam heet). Wanneer de bouwmeester even weg was, konden wij lekker ons ding doen.

  Na wat kleine voorbereidingen en laatste repetities met de liedjes, waren we klaar om de kinderen te ontvangen. Die lieten alleen wel even op zich wachten. De kinderen zijn namelijk gewend dat wanneer school om 7.00u begint, de leraar om 8.00u komt. Dus ook vandaag hadden de kinderen niet verwacht dat wij al op ze stonden te wachten. Nadat de eerste kinderen om 9.30u binnen druppelde, kon het programma om 10.00u echt beginnen. Nadat we iedereen welkom hebben geheten, kregen zij ook een mooi Ghanees armbandje met hun naam erop. Om even los te komen hebben we eerst liedjes gezongen met de daarbij behorende dansjes. Voorzichtig werd er al mee gedaan. Shanna heeft het Bijbelverhaal verteld over de goede Herder. Ze zaten allemaal muisstil (daar kunnen de Nederlandse kinderen af en toe nog wat van leren). Daarna gingen we uiteen in groepen en hebben we een spelletje gedaan met schaapjes. Om vervolgens een schaapje in te kleuren en er een naam in te zetten die de kinderen in Gods hand wilden leggen. De schaapjes zijn opgeplakt op de handen die aan de muur hingen. We hebben nog een tekening gekleurd en daarna een t-shirt versierd met textielstiften. Er zaten erg mooie exemplaren bij! Daarna was het tijd voor een sketch over Britt (Marjolein van V.) en Anne (Kim) die een avontuur beleefden. De kinderen waren erg enthousiast.

  Tijd voor de lunch: het is gebruikelijk dat kinderen wachten met eten tot de volwassenen klaar zijn. Vandaag stond er aardappel met ‘gehaktprutje’ op het menu, met zelfs een lekker ijsje toe! Aangezien de borden hier erg vol worden geladen, zijn we erg blij met Bas die onze restjes opeet. We vrezen elke keer voor wat er op ons bord komt, maar het is boven verwachting lekker. Dus Cor de Gram hebben we tot nu toe niet gemist.

  Nadat de bouwers alweer hard aan de slag waren, moesten de mensen in de kinderhoek nog wachten tot de kinderen waren uitgegeten. Deze tijd hebben zij benut met de voorbereidingen voor woensdag alvast. Rond 15.00u konden we het programma weer oppakken met oud-Hollandse spelletjes. De kinderen werden steeds losser en er werd flink gelachen tijdens het spijker poepen, zaklopen, ringwerpen, enz. Even na 16.00u hebben we nog wat gezongen en de kinderen uitgezwaaid. We kijken terug op een geslaagde dag; op naar morgen.

  In de bouwhoek hebben we de voorbereidingen voor morgen getroffen, er wordt o.a. beton gestort in de fundering van de watertank. We vinden dat we een hoop werk hebben verzet en kunnen met een voldaan gevoel naar de markt. Want dat staat na ons werk op het programma. We kijken onze ogen uit! Hier zou Rob Geus niet vrolijk van worden. De hygiëne was ver te zoeken, alle etenswaren lagen open en bloot op straat in de warmte. Goed om te zien hoe verwend wij eigenlijk zijn met de Albert Heijn. Als afsluiting hebben we een sinaasappel op z’n Ghanees gegeten; de vitamientjes waren na zo’n dag meer dan welkom.

  Na een verfrissende douche en broodmaaltijd hebben we weer genoten van jullie reacties, bedankt! Rick sloot af met een verhaal over talenten, zijn wij hier voor onszelf of voor God? De rest van de avond hebben we ‘vrij’. De een gaat dan vroeg naar bed, de ander doet een spelletjes of maakt een scoobi-doo bandje.

  Groetjes van ons allen!

  PS: Gerianne bedankt voor de lolly’s; ze smaken heerlijk!

  Meer van deze reis herbeleven?