Samenwerkvakanties

Weekend! Bezoek aan slavenfort Elmina

 • Weekend! Bezoek aan slavenfort Elmina

  Vanochtend (vrijdagochtend) konden we uitslapen; in plaats van 7 uur begon het ontbijt om half 8. Na het smeren van ons lunchpakketje waren we gereed om richting Elmina Castle te vertrekken. Zoals we inmiddels gewend zijn, moesten we een kwartiertje op de bus wachten. Deze was een stukje groter dan onze doordeweekse bus, omdat ons een busrit van ruim 4 uur te wachten stond en we ook bagage meenamen.

  Toen iedereen plaats had genomen ging de reis van start. We kunnen wel zeggen dat we onze ogen uit hebben gekeken, maar gedurende het eerste gedeelte van de reis hebben we niks nieuws gezien. We zijn inmiddels gewend aan: hutjes zonder dak én toilet, onbegaanbare drukke wegen en wegen waar dieren op lopen, fanatiek toeterende chauffeurs, Ghanezen die bij de verkeerslichten al hun handelswaar aanbieden, etc. Een aantal van ons vermaakten zich dan ook prima met Scooby-doo. Na een enerverende rit van 2,5 uur was het tijd voor een korte plaspauze. Bij een tankstation konden zowel de benen worden gestrekt als de blaas worden geleegd. We hebben even van de gelegenheid gebruik gemaakt om wat kleine snacks (koekjes, chips, frisdrank, etc.) in te slaan, het is tenslotte weekend. We vervolgden de rit richting het slavenfort. Naarmate de reis vorderde werd het landschap steeds groener. Eenmaal aangekomen bij de kust was er zelfs een wit zandstrand met mooie palmbomen. In Elmina, het vissersdorp waar we doorheen moesten om bij het fort te komen, was echter weer zoals we hier gewend zijn. Mensen voor hun huis met “rotte vis” en andere etenswaren die we liever niet proeven. Bij het verlaten van de bus waren er een paar ongeduldige taxichauffeurs die samen een leuk deuntje toeterden, omdat onze bus in de weg stond. De laatste busverlaters stapten dan ook uit een rijdende bus. Tijdens de korte wandeling van de bus naar het fort werden we herhaaldeijk aangesproken door mensen die geld nodig hadden of iets aan ons wilden verkopen, maar natuurlijk waren er ook gewoon vriendelijke Ghanezen die ons begroetten zonder bijbedoelingen.

  De toer door Elmina Castle, het grootste slavenfort van West-Afrika en van waaruit Nederland helaas ook veel slaven heeft verhandeld, werd geleid door een goed Engels-sprekende Ghanees. Het was heel indrukwekkend om te zien en te horen hoe de slaven vroeger behandeld werden in dit fort. Ook was het interessant om te horen hoe het slavenfort na de afschaffing van de slavenhandel gebruikt werd. Wil je meer weten over de slavenhandel vanuit Elmina Castle? Dan verwijzen we je graag naar onze gids, genaamd Nicolas (of Wikipedia).

  Na een busrit van 45 minuten kwamen we aan bij ons weekendverblijf. Dit is super-de-luxe met een basketbalveld, tennisbaan, zwembad, krokodillenvijver en een restaurant. In dit restaurant werkt – sinds een week – een halve Nederlander (12 jaar in Nederland gewoond). Hij heeft ons heerlijke aardappelpuree met stroganoffsaus opgediend. Nog één puntje dat niet vergeten mag worden, namelijk iets waarmee voornamelijk de dames onder ons heel blij zijn: er kan hier ook met warm water gedoucht worden!

  De avond werd afgesloten met een Bijbelquiz, geleid door onze quizmaster Piet-R en zijn charmante assistente Ineke. Na een fanatieke strijd kwam er nog een winnaar naar voren in de vorm van team 4. Daarna werd er heerlijk gechilled aan de bar van het restaurant.

  Morgen (zaterdag) staat ons de excursie naar Kakum te wachten, waar we de touwbruggen gaan beklimmen. Dit gebeurd natuurlijk vol goede moed, omdat we lekker fris van de (warme) douche zijn.

  Tot morgen en groetjes namens ons allen,
  Pieter en Rik N.

  Meer van deze reis herbeleven?