Samenwerkvakanties

Dag 14: De laatste dag in Ghana

 • Dag 14: De laatste dag in Ghana

  Vanuit Ghana is het tijd voor een afrondend stukje over de laatste dag van onze samenwerkvakantie. De groep is ondertussen weer veilig terug in Nederland, maar Cobie en ik verblijven nog een week bij Nanda en Reüel en genieten van het leven hier. Over een week komen er ook nog foto’s op de website, dus kom nog eens een keertje langs en meld je nog niet af voor de mailinglijst.

  Donderdag zaten we al vroeg aan het ontbijt, daarna hebben we alle koffers ingeladen en zijn we op weg gegaan naar het project. Onderweg zetten we de bouwers af, zij zijn al klaar met de werkzaamheden op het project en genieten vandaag nog van een dagje op het strand.

  Voor de kinderwerkers is dit de laatste projectdag. Als we aankomen bij het project zijn de kinderen nog aan het ontbijten, maar al snel komen ze binnen in de lokalen om aan de workshops te beginnen. De kinderen zijn zeer gemotiveerd om hun werk af te maken. Het is een gezellige boel in de lokalen, ook zingen de kinderen onder het werken.

  Halverwege de ochtend gaan we weer zingen, is er een sketch met Doggy, een bijbelverhaal en wordt er gekleurd. Het is steeds weer een plezier om het zingen mee te maken, ze zingen achter elkaar door het ene naar het andere lied met veel geklap erbij. De swing zit er volop in.

  De lunch is weer heerlijk, witte bonen met bakbanen en ananas toe. Bij Compassion is veel aandacht voor de hygiëne en voor het eten staat een ieder in de rij om eerst de handen te wassen.

  ’s Middags is er nog even tijd voor workshops en voor dansen. De kinderen weten dat de dansen door Suzanne zijn gemaakt en vinden het erg leuk dat zij er vandaag wel bij kan zijn. Dan is het tijd om afscheid te nemen, het materiaal wordt overgedragen, wij worden bedankt en krijgen als dank een wandkleed mee. De kinderen krijgen een zak met presentjes waar ze erg bij mee zijn. Natuurlijk wordt er heel wat geknuffeld en worden er veel foto’s gemaakt. We stappen in de bus en de kinderen zwaaien ons met zijn allen uit.

  Geertje met Nineh Grace, het kindje dat via Compassion door de Open Thuis-gemeente gesponsord wordt.

  Ter afsluiting hebben we nog een leuk etentje bij het strand. Heerlijk nog even te genieten van de woeste golven, het windje en de lekkere temperatuur. We passen met de groep net onder een afdakje en hebben een lekkere maaltijd. Nadat ieder zich verfrist heeft en gekleed voor de reis, vertrekken we naar het vliegveld.

  Daar gaat alles snel, inchecken, bagage inleveren en op naar de douane. We nemen afscheid van onze groepsleden en Nanda en Reüel worden bedankt voor hun inzet. Ze hebben deze reis tot een onvergetelijke tijd gemaakt. Door hun inzet en voorbereiding verliep de reis heel goed en hebben we de tijd volop benut.

  Veranderd vertrekt iedereen naar Nederland. Wegtrekken uit je comfort-zone en de confrontatie met een andere cultuur en armoede doet iets met je. Wat is het dan bijzonder om te zien hoe veel plezier de mensen hier hebben en tijd ze nemen voor elkaar. Terug in eigen land ben je dankbaar voor wat je hebt, maar zie je ook dat we veel missen.

  Een reis met Samenwerkvakanties is een unieke belevenis die de moeite waard is!

  Meer van deze reis beleven?