Samenwerkvakanties

Dag 6: Sponsorbezoeken met Compassion

 • Dag 6: Sponsorbezoeken met Compassion

  Woensdag is de dag aangebroken dat een aantal mensen hun sponsorkind van Compassion gaat bezoeken en een kijkje krijgt in hun leven. Ik ontmoet mijn sponsorkind, Hannah, ’s morgens, ze is eerst heel verlegen. Maar als ik haar de foto laat zien die ik van haar heb gekregen heb, begint ze te lachen. Ze heeft zich heel mooi gemaakt voor deze dag en vlechtjes met kraaltjes in haar. Door de dag heen wordt ze steeds vrijer en als we ’s middags op pad gaan, houdt ze me stevig bij de hand.

  Langs kleine paadjes, over planken en boomstammen, vinden we onze weg door het dorpje heen. Overal zien we huisjes met mensen ervoor, iedereen leeft buiten en zit gezellig bij elkaar. De kinderen springen enthousiast rond en zijn benieuwd wat wij er doen. Het raakt me wel om te zien hoe primitief het leven is.

  Dan komen we bij de familie van het sponsorkindje van Klaas en Herma. De ontmoeting is echt bijzonder, de jonge ouders laten merken wat dit bezoek hen doet. Dit alles speelt zich buiten af op een binnenplaats. We hebben even binnen gekeken in hun piepkleine huisje, maar hier is geen ruimte om te zitten. Iedereen, van jong tot oud, op de binnenplaats leeft mee met het bezoek, de kindertjes staan er met de neus bovenop. Cadeautjes worden uitgewisseld en we bidden voor de familie. Ook nemen we nog een kijkje bij de smederij waar de vader kijkt en Klaas bekijkt hoe hier gewerkt wordt.

  De tocht gaat verder over kronkelende paadjes om huisjes heen, het is mij een raadsel hoe ieder hier de weg weet te vinden. Na 10 minuten komen we aan bij de familie van Hannah. Hier zit een grote familie buiten met veel kinderen. Ik ontmoet de moeder die hoogzwanger is van haar 5e kindje. We delen wat met elkaar met behulp van een vertaler en wisselen ook cadeautjes uit. Ik heb een pop met kleertjes meegenomen en het is zo leuk om te zien hoe blij Hannah is met deze pop. Ik krijgt een paar speciale slippers, die me goed passen en koninklijk zijn! Ook hier bidden we voor elkaar. Wat uniek, dat je zo in het buitenland mensen ontmoet die heel anders leven, maar dat je samen van dezelfde God houdt en merkt dat je bij elkaar hoort.

  Dan is het tijd voor een hartelijk afscheid, we wandelen weer terug langs huisjes en winkeltjes en krijgen zo een idee van het leven hier in Ghana.

  Bij het kantoor van Compassion bekijken we de dossiers van de kinderen. We zijn onder de indruk van de grote zorg die er is voor de kinderen en hoe dit is vastgelegd. Alle brieven worden bewaard, rapporten van de school, verslagen van huisbezoeken en adviezen aan de ouders. De kinderen krijgen een medisch onderzoek en kunnen bij Compassion terecht als ze ziek zijn. Wat geweldig om te zien hoe het geld besteed wordt. Door de zorg krijgen kinderen de kans om zich in hun leven te ontwikkelen. Dit alles met mijn eigen ogen te zien en de kinderen te bezoeken heeft een onuitwisbare indruk op mij gemaakt. Echt een geweldig mooie dag!

  Meer van deze reis herbeleven?