Gewone werkdag

Op dag 9, woensdag, werden we wakker met (alweer) 24℃ en een stralend blauwe lucht. We hoeven ook nooit lang te doen over het aankleden, want ons tenue is altijd met het blauwe shirtje. Anders zijn we niet herkenbaar volgens de IJsselbode, die we hier ook ontvangen 🙂

Na een lekker ontbijt vertrokken we mooi op tijd naar het project. Onderweg kwamen we de goederentrein tegen die 3x per week rijdt. Bijzonder om te zien dat de schapen die anders altijd op en tussen de rails liggen eraf waren gehaald. Op de wagons reden ook nog 3 (illegale?) passagiers mee.

Aangekomen op het project konden de bouwers en de tuinders direct aan de slag. De tuinman was al om 6.00u begonnen. Hij woont ook op het terrein en werkt tot 12.00u. Daarna heeft hij siësta tot de volgende morgen. Samen met hem zijn de plekken uitgezocht om de 17 gaten te graven om de laatste papaya plantjes te poten. Als die er in staan zijn er totaal 100 gaten van ongeveer 35 cm diep gehakt en papaja’s geplant. De grond hier is zo hard als beton en als het uitscheppen niet lukt moet er eerst flink water gegoten worden om de grond zacht te maken. Soms wel een paar keer. Er wordt wat afgesleept met gieters water! De tuinman zal morgenvroeg de laatste papaja’s poten en dan moeten ze elke dag een halve gieter water krijgen. Helaas zijn papaja’s eenjarig, dus dit zware werkje moet volgend jaar opnieuw. Toen de klus geklaard was werd er een foto gemaakt van een halfjaar oude papaya boom met de 4 werkers Jaap, Gijke, Dorie, Ied en de tuinman.

De bouwers hebben vandaag op de slaapverblijven 5 lagen stenen gemetseld, waarop een dak komt dat boven het gewone dak zit en dat dient voor ventilatie. De steiger waarop gewerkt werd was dusdanig gammel en hoog dat de ene er niet op durfde vanwege hoogtevrees en een ander vanwege het gewiebel. Maar gelukkig durfde Ton het wel aan en heeft hij gemetseld, terwijl de rest zorgde voor voldoende stenen en cement.

De naai-, brei- en haakploeg moet ‘s morgens altijd eerst alle spullen uit ‘de opslag’ halen. Zodra de eerste spullen tevoorschijn komen, komen ook de vrouwen naar het middenterrein. Vandaag kon er ook geknutseld worden. Er werd op verzoek van de nonnen aan de kerstversiering gewerkt. Uit karton werden figuren geknipt, dan geverfd in een zelfgekozen kleur en daarna nog versierd met gekleurd touw. Alle knutsels zijn aan een touw bevestigd dat ze ook hier op het project maken. Erg leuk! Er kon ook gewoon een schilderij op een vel papier gemaakt worden. We verzinnen nog waar we die gaan ophangen.

Bij het naaien zijn de zelfgemaakte tassen nog steeds favoriet. Na de lunch werden de ‘beste’ naaisters uitgekozen om de naaimachines van A tot Z te leren bedienen. Bij elke naaimachine zaten 2 vrouwen en die moeten vanaf nu alles naaien, zodat zij straks onze naailessen niet meer nodig hebben en ons project niet stopt als we weg zijn. Het valt nog niet mee om alles uit te leggen omdat ze geen Frans of Engels spreken, maar met veel voordoen en gebaren begint het langzaam te komen. Gelukkig hebben we nog even om te oefenen. De andere vrouwen houden hun lapjes angstvallig in de gaten, terwijl ze ondertussen gezellig aan het breien en haken zijn. Sommige vrouwen komen niet meer elke dag, omdat ze dan niet naar de markt kunnen om hun waren te verkopen. Diverse van ons hebben al mooie spoelen met zelf gesponnen katoen van de vrouwen gekocht. Voor 500 franc (€ 0,75), koop je een grote spoel met katoen. De meesten gaven het dubbele bedrag. De katoen is heel zacht en prachtig!

Bij het zingen van ons lied ter afsluiting van de dag, werd er door de vrouwen enthousiast meegeklapt en gedeind. Spontaan begonnen ze na ons lied zelf een lied te zingen voor ons. Met het welbekende Afrikaanse ritme en een jodel tussendoor. Een superleuke afsluiting van alweer een geslaagde dag!

Terug in ons ‘hotel’ werd er weer gezwommen, gedoucht en na het eten werden we getrakteerd op een heerlijk drankje/borreltje gesponsord door Wim Kastelein. Proost, Wim en Jacoline!

Ied en Rineke

11 reacties op “Gewone werkdag

 • Jacoline

  Proost allemaal en dank voor weer een prachtig verslag!

 • Janny en Bram Verweij.

  Als we ’t goed uitrekenen dan werken jullie langer (en misschien ook wel harder) dan de tuinman ??
  Petje af, hoor. Sterkte met het vervolg, de eindstreep komt al weer in zicht.
  Fijn om dagelijks op de hoogte gehouden te worden.

 • Leontiene

  Iedere keer weer leuk om te lezen. Hier worden opa en oma natuurlijk enorm gemist maar zo blijven we toch op de hoogte. De foto’s maken veel goed! Jullie enthousiasme spat van de foto’s af. Succes nog even💕
  Liefs Lotus Rozemarijn Annabel en Leontiene.

 • Cor van Dijk

  Weer een mooi verslag, mooi om jullie dagelijks te volgen, jullie “naaiatelier” ziet er trouwens erg verzorgt en netjes uit.
  De bouw loopt voorspoedig zo te zien , gaan jullie dit klaar krijgen?

  Groet Cor.

 • simone

  super om iedere dag jullie verhaal te lezen en vooral om de foto’s te zien. Na de mooie foto in de ijsselbode leeft nu heel oudewater met jullie mee.
  morgen weer succes met jullie goede werk.

  groeten Sebastiaan en Simone

 • Harm

  Prachtig mooi; Berend en Anke ( heit en mem van Nynke) vinden geweldig wat jullie daar doen.
  Veel sterkte en bijzondere dag ook op de 16e gewenst. Bedankt voor jullie mooie inspanning en gedachten. Groetnis van de Markt, Burgum

 • janpiet en Erna

  Wat mooi om te kunnen volgen wat jullie allemaal aan het doen zijn, leuke foto s erbij! Zo te zien hebben jullie en de mensen van daar, het goed naar de zin!! En nog succes met wat jullie daar aan het doen zijn… gr Janpiet en Erna (je staat weer leuk op de foto, Marian!!)

 • Hans en Mijnie Verwey

  Dag lieve mensen,

  Bedankt voor jullie mooie verslagen!!

  Een bemoediging voor allen maar in het bijzonder voor Ton, als jullie
  gedenken de sterfdag van Nynke.

  Wij wensen jullie alle goeds voor de komende dagen en de terugreis.

  Groeten van Hans en Mijnie

 • Hanny Witteveen

  Geweldig om te lezen en te volgen wat jullie allemaal , met veel liefde, doen.
  Goede dagen nog met elkaar , jullie bouwen ook aan onvergetelijke herinneringen!

  Groet,
  Hanny Witteveen

 • Agnes

  Dag allemaal,

  Wat fijn om alles te kunnen volgen, ziet er allemaal heel mooi en bijzonder uit.
  Maar wat een klus is het. Maar het gaat jullie goed af.

  Heel veel succes nog de laatste dagen met klussen en breien en tasjes maken!
  En vooral nog veel plezier.

  Met lieve groet, Agnes Huffener en een kus voor Helma

 • Gerrie Beenen

  Nog mooie dagen in Burkina Faso toegewenst. Zelf was ik daar in 2014 en als ik de foto’s zie komen alle mooie herinneringen weer boven.
  Wat een bijzonder land.
  Tot ziens in Oudewater.
  Lieve groet, Gerrie

Reacties zijn gesloten