Kennismaking op het project en markt bezocht

Vandaag zijn we op ons gemak opgestart. Ontbijt stond pas gepland om 10.00u, omdat we gisteravond zo laat naar bed gingen. Maar om 5.00u waren de eersten alweer wakker door het roepen van de imam vanaf de minaret van de moskee die tegenover ons verblijf staat. Zodoende zaten we veel eerder aan het ontbijt en vertrokken we na het ontbijt naar de markt. We gingen naar een markt aan de andere kant van de stad en onderweg keken we onze ogen uit. Wat een rommel op de weg, veel brommertjes met soms een heel gezin daarop, volgeladen ezelskarren, kuilen en gaten in de weg. En stof, stof en nog eens stof. Zeker als wij langsreden in onze bus…

Ook de markt was een belevenis. Veel van de spullen die bij ons afgedankt worden krijgen hier een tweede leven. Kleding, schoenen, slippers… en heet, heet! Het was vandaag 36°C!

Er werd haar geknipt en gevlochten (kunstwerkjes die de vrouwen hier op hun hoofd krijgen!), er werd kleding genaaid, fruit, groente en kruiden verkocht, houtskool, kippen, vissen (koppen), vlees met vliegen… brrrr! Ook zelfgemaakte meubels zoals bedden, matrassen en heel veel lappen stof. Sommige van ons konden het nu al niet laten en hebben een mooie lap stof voor € 3,- gescoord. En Maggi blokjes, Maggi blokjes en nog meer Maggi blokjes.

Er waren veel vrouwen die met hun kleine kind op schoot bij hun ‘kraampje’ zaten. Sommige kinderen sliepen, andere hingen verveeld bij hun moeder rond. De grotere kinderen gaan wel naar school, want we zagen ze uitgelaten uit school komen en dollen met elkaar. Knap dat je dat kunt in deze hitte.

Na ruim een uur hielden we het voor gezien en zijn we terug naar ons riante onderkomen gegaan. Wat zijn wij rijk en wat een groot verschil tussen waar wij mogen logeren en de ‘huisjes’ waar de bevolking hier woont. Nanda had voor ons sinaasappels gekocht op de markt. Van die sinaasappels was de buitenste laag van de schil en het kapje er afgehaald en dan kon je door tegelijkertijd te zuigen en in de sinaasappel te knijpen het sap opdrinken. Lekker hoor! Maar Rien zag dat zuigen niet zo zitten en kneep het sap in een glas; het was bijna een half glas vol.

De lunch vandaag bestond uit een vol bord spaghetti met bolognesesaus en geraspte kaas. Het was lekker, maar veel. Behalve de mannen en Helma, kregen de dames het bord niet leeg. De 3 honden die hier wonen waren heel blij met onze restjes.

Na de lunch zijn we kennis gaan maken met de vrouwen en 4 mannen op ons project. We werden van harte welkom geheten door de 2 leidinggevenden en 2 bewakers. Daarna zijn we de vertrekken waar de vrouwen verblijven langsgegaan. Dat was toch wel een schok. Er staan 6 grote woonverblijven met elk 6 kamers. In elke kamer was plek voor ongeveer 6 vrouwen. Dat wil zeggen dat er 6 matjes op de grond lagen (heel soms een bed) en daarachter stonden de weinige persoonlijke bezittingen in wat tasjes opgestapeld. De vrouwen (niet iedereen was er, sommigen waren naar de markt) zaten binnen op de kamer wat te werken. De meesten waren druk met het schoonmaken van katoen, het kaarden daarvan en het spinnen van een katoenen draad op een spintol. Veel vrouwen waren vel over been, we hebben ze allemaal een hand gegeven en soms had je het idee dat je in een zakje botten greep. Totaal geen privacy, echt helemaal niet. De jongste vrouw was 44 jaar en de oudste boven de 85 jaar. Sommige vrouwen zaten er al langer dan 30 jaar. En gisteren was er nog een nieuwe verstoten vrouw binnengekomen. De vrouwen die uit hun dorp verstoten worden moeten echt rennen voor hun leven, sommige hebben daar littekens van op hun gezicht. Er waren ook vrouwen met maar één been, maar of ze dat andere been op hun vlucht zijn kwijtgeraakt, dat weten we niet. Maar alle vrouwen waren blij verrast en dankbaar dat we hen kwamen opzoeken. Het terrein waar de vrouwen wonen is wel erg mooi en goed verzorgd, het straalde rust uit. Misschien ook omdat de wereld buiten de muur zo druk en chaotisch is. Toen we bij het verblijf van de 4 mannen kwamen bleek dat zij op dit moment in de opslagruimte wonen en dat alle spullen van de opslag zolang op een overdekte binnenplaats waren gestald. De nieuwe woonverblijven van die mannen die wij af gaan bouwen staan er tegenover en ook de stenen liggen al klaar. Dat wordt zweten de komende dagen!

Verder hebben we het hele terrein bekeken, de grote keuken met de grote pannen, een maalderij waar ze mais tot meel maalden, de moestuin waar ze bezig waren om drainage aan te leggen. Vanuit de grote keuken krijgen alle bewoners dagelijks een warme maaltijd. Voor de rest moeten ze zelf op hun eigen ‘veranda’ hun eten maken. Kunnen ze dat niet, dan blijft het waarschijnlijk bij die ene maaltijd per dag. We hebben ook het kippenhok gezien, maar daar kunnen nog wel wat kippen bij. Wie weet als we weer eens op de markt zijn?

Er is voor ons een mooie grote ruimte waar we kunnen uitrusten en lunchen. Daar hebben we onze meegebrachte naaimachines, stapel mooie lappen en klosjes garen, bollen wol en katoen, scharen, enz. neergezet. Morgen mogen de vrouwen die zich hebben opgegeven voor het leren naaien een mooie lap uit komen zoeken en gaan we ze leren hoe ze met de naaimachine moeten omgaan. De rok die ze maken mogen ze houden. Wij (vrouwen) droegen vandaag ook zo’n rok als voorbeeld. Wij zijn klaar om morgen vroeg aan de slag te gaan!

Tegen vijven kwamen we weer terug in ons logeerhuis en werd er door velen afkoeling gezocht in het mini zwembad. Anderen spoelden het stof er onder de douche af. Het stokbrood, behalve wit ook lichtbruin, en de door onszelf meegebrachte crackers smaakten heerlijk tijdens het diner en als toetje was er heerlijke watermeloen.

Na het eten zochten sommige al snel hun bed op in de lekkere koele kamers, anderen bleven gezellig nog even zitten. Dagboeken bijwerken, appen met het thuisfront (ook belangrijk) en een lekker drankje erbij. En twee van hen mochten dit stukje schrijven 😘

Tot morgen!

Ied en Rineke

9 reacties op “Kennismaking op het project en markt bezocht

 • piet

  Een heel verhaal al zo op de eerste dag, veel te zien, veel armoe.
  Succes en sterkte in de hitte en stof.
  En maak er weer een mooie dag van,
  hartelijke groet voor allen,

 • Janny en Bram Verweij

  Als je jullie verhaal leest dan besef je weer hoe onvoorstelbaar goed wij het hier hebben.
  Voor de meesten van ons is het niet moeilijk om “dankdag” te vieren.
  Een zinvolle maar ook leuke voortzetting toegewenst.

 • Paulina

  Gaaf om je daar nu te zien Rineke ! Succes met jullie werk in de hitte, groetjes Paulina

 • Albert van Oosten en Elly Vliegenthart

  Lieve allemaal,
  Wat bijzonder om dit verslag te lezen! Het zal wel een hele ervaring zijn. Ook de foto’s geven echt een beeld waar jullie nu zijn. We blijven het volgen.
  Sterkte bij de warme temperatuur en bij de soms confronterende situaties die jullie zeker tegenkomen. Maar ook heel veel plezier met elkaar!
  Lieve groeten,
  Albert en Elly

 • Mattie den Boer

  Mooi om te lezen hoe het met jullie daar is en ik denk ook dat je nu wel erg beseft hoe goed het is waar wij wonen. succes toegewenst en een vriendelijke groet uit Bergambacht.

  Mattie den Boer

 • Carolien Veldhuizen

  Wat een leuk verslag om te lezen! Je kunt bijna ervaren wat jullie meemaken. Fijn dat jullie iets kunnen doen voor mensen die het moeilijk hebben. Veel succes en plezier gewenst.

 • Leo Smit

  Goed om te horen dat jullie goed zijn aangekomen! Succes, sterkte en ook veel plezier daar!

 • Wim en Marja

  Wat een mooie verhaal van jullie eerste indrukken. Heel veel plezier gewenst van Wim en Marja

 • Cor van Dijk

  Wat een verschil met waar jullie verblijven en de andere plekken, dit zal voor jullie best confronterend zijn.
  Door het verslag krijg je een beetje idee hoe het daar is hoewel je het denk ik met eigen ogen zou moeten zien.
  Hoop dat jullie aanwezigheid een beetje verschil voor de mensen daar kan betekenen.
  Weer goede dagen

  Groet Cor van Dijk

Reacties zijn gesloten