Kerk en krokodillen

De zondagochtend begon met de gebruikelijke zwemsessies en een ontbijt om 7.30u. Om 8.15u vertrokken we niet naar de bouwplaats en de vrouwen, maar naar de internationale kerk in Ouagadougou. De dienst begon om 9.00u, maar de mensen kwamen binnen tussen 9.00u en 9.30u (Afrikaans kwartiertje, maal twee). De dienst bestond uit veel zingen en swingen, onder begeleiding van een drumstel, elektrische piano, gitaar en een voorzanger. De door de voorganger gesproken Engelse tekst werd regel voor regel vertaald in het Frans.

Nadat we welkom waren geheten zongen we ons lied, waarbij we door veel kerkgangers werden gefilmd. Daarna moesten we onze naam noemen in de microfoon en na elke naam volgde er een applaus. Er was avondmaal waarbij de hosties en kleine bekertjes sap werden rondgedeeld. Toen deze bekertjes even later weer werden opgehaald ontstond er wat verwarring, omdat we dachten dat het de schaal voor de collecte was. Wilma had haar bijdrage er al ingegooid en Jaap moest die er weer uit vissen. Voor de collecte werd er voorin een offerblok neergezet. Onder begeleiding van een swingend muziekje liepen alle gemeenteleden naar voren om hun gaven daar in te doen.

Tijdens de dienst gebeurde er van alles: kinderen werden zoet gehouden met snoep en chips, een baby kreeg borstvoeding en viel daarna in slaap, iemand lag te slapen met zijn hoofd op zijn djembe, er was een koor en ook een kinderkoor (onder leiding van een jong meisje van een jaar of 14), er was humor en er werd gelachen en de pastor dook van enthousiasme bijna over de lezenaar heen. De pastor benoemde dat er was gesproken en gezongen in vier talen: Engels, Frans, Nederlands en Kibo. Hij had het Nederlands niet verstaan, maar het belangrijkste was dat het allemaal vanuit het hart kwam.

Voor we er erg in hadden waren we 3,5 uur verder. Na de dienst werden we in een aparte ruimte door de pastor bedankt en werd er nog een keer voor ons gebeden. Daarna gingen we weer de bus in op weg naar de volgende bestemming: een krokodillenkamp!

Om de stad uit te mogen moesten we eerst nog tol betalen. Bij het krokodillenkamp aan gekomen kregen we eerst patat van zoete aardappelen. De krokodillen zitten in een mooi natuurgebied met veel water. Onder leiding van een gids gingen we op pad. De krokodillen werden uit het water gelokt met een stok waaraan twee kippen vastgebonden waren. Een aantal heldhaftigen van ons heeft zelfs op een krokodil gezeten, de anderen bleven op een veilige afstand.

Aan het einde van de wandeling werden de kippen aan de krokodillen gevoerd. De harde klap van de kaken was hierbij goed te horen. Gelukkig kon iedereen weer heelhuids het terrein verlaten. Na afloop kochten sommigen nog een souvenir, waarna we met de bus weer vertrokken naar ons nieuwe overnachtingsadres voor het weekend. Het is een afgesloten terrein met kleine huisjes, een restaurant en een zwembad. Voor we het terrein op mochten werd een aantal tassen en koffers gecontroleerd met een detector door twee strenge mannen in uniform. Nadat we gezwommen hadden was er een uitgebreide maaltijd met veel verschillende soorten pizza’s. Het was een mooie en leuke dag.

Groetjes van Ton en Elsbeth

12 reacties op “Kerk en krokodillen

 • Ria vd Heuvel

  Geweldig! Zo herkenbaar die kerkdienst!
  In Kaapverdië gast het precies zo!
  En war dapper zijn jullie! Voor geen goud ging ik op zo’n croc zitten!😩
  Veel plezier nog!
  Jan en Ria vd Heuvel

 • Gert-jan

  Ziet er gezellig uit de kerkdienst maar 3.5 uur is wel heel lang.
  De krokodillen zijn wat minder gezellig ! Zou er zelf ook zeker niet op gaan zitten.
  groet Gert-jan

 • Maureen Meersma

  Zo leuk om jullie berichten te lezen! Het is net alsof ik er weer een beetje bij ben. Geniet nog lekker van deze reis. Groetjes aan Nanda & Joy.
  Fijne dagen nog!
  Groetjes Maureen (ik was afgelopen zomer in burkina met Nanda en een hele boel andere jongeren)

 • Jeannette Bakker

  Ik ben blij te lezen dat iedereen de krokodillenfarm heeft overleefd 🙂 Indrukwekkende foto’s.

 • Karin de Haan

  Bedankt voor de beeldende verslagen en foto’s. Alsof ik het zelf ervaar, op de krokodillen na dan…..

 • Janny en Bram Verweij

  Weer een nieuwe ervaring opgedaan. Wij hadden wel kerk, geen krokodillen….
  Goede voortzetting toegewenst.

 • Lea Beaujon

  Prachtige verhalen ! Heb een foto gepikt voor ij de IJsselbode , komt er vandaag in . Veel succes met jullie project .

 • Rob

  In het taxibusje naar Schiphol is al weer een week geleden. Foto’s spreken voor zich.Jullie en de mensen daar kijken allemaal blij.Zelfs op de rug van een krokodil wordt er gelachen.
  Nog veel plezier.
  Groetjes,
  Rob

 • Femke

  Hoi allemaal!

  Superleuk om te lezen wat jullie allemaal doen! De post van vandaag was heel herkenbaar. Ik ben afgelopen zomer met Nanda in Burkina geweest en toen hebben we ook de kerk en de krokodillenfarm bezocht. Er komen weer veel leuke herinneringen naar boven :).
  Heel veel plezier en succes verder gewenst!

  Groetjes, Femke

 • Rosalien Kasbergen

  Prachtig om jullie verslag van de dag te lezen, wat jullie kunnen betekenen voor de mensen daar, de vrolijke, kleurrijke fotoreportages, goed werk !
  Veel succes en plezier de komende dagen !

  Groet, Rosalien Kasbergen

 • Theo en Marian Boere

  Leuk en duidelijk de verhalen die jullie vertellen.Zo frank en vrij zoals de kerkdienst gaat
  een ieder doet zijn eigen ding.alles gaat gewoon door.
  Helden zijn jullie om op een krokodil te gaan zitten.
  Veel blijde mensen om je heen.na ontspanning komen er weer een paar dagen van werken geniet er nog van.

 • Cor van Dijk

  Een kerkdienst van 3,5 uur kom daar maar eens om in Nederland, heb jij nog op de krokodil gezeten?
  ik denk van niet.
  Mooie verhalen, jullie maken wel heel wat mee.
  Veel plezier weer
  Groet Cor van Dijk.

Reacties zijn gesloten