Missie geslaagd

Twee jaar geleden ontstonden bij Nynke, Mieke en Elsbeth de eerste plannen voor een reis. Vandaag sloten we met 14 deelnemers deze reis af. We hebben elkaar de afgelopen periode beter leren kennen en waarderen. De sfeer was en bleef goed. Ieder heeft zich volop ingezet met zijn eigen kwaliteiten.

Anja was chef naaiproject. Ze had wel drie leerlingen onder zich. Ook de andere groepsleden konden telkens bij haar terecht om een naaimachine weer aan de praat te krijgen.

Helma is van vele markten thuis. Ze breit, haakt, naait en heeft heel wat stenen verplaats op de bouwplaats. Zelfs tijdens het afscheid heeft ze nog mutsjes afgemaakt.

Marian was onderdirecteur naaimachines en heeft haar leerling goed op weg geholpen. Hoewel de naaimachine niet altijd deed wat zij wilde, bleef ze rustig en positief en kon ze de lol er van inzien.

Dorie kan wel een carrière switch maken, ze staat haar “ mannetje” in de bouw. Ook in de moestuin kon ze goed uit de voeten.

Ied is een harde werker. De bouw en de tuin hadden haar voorkeur. Haar armspieren zijn goed getraind door al het sjouwen, gieten en scheppen.

Rien is een stille, harde werker. Met zijn zweetband maakt hij een stoere indruk.

Rineke genoot van het contact met de vrouwen. Ze heeft een grote bijdrage geleverd aan het naaiproject. Met haar snelle elektrische naaimachine moest ze haar leerlingen vaak een halt toe roepen. Van schrik trapten de meesten het pedaal nog harder in.

Ton kwam met verrassende grappen uit de hoek, het contact met de bouwvakkers ging hem goed af. Hij had het prima naar zijn zin en wilde best nog wat langer blijven.

De schaterlach van Wilma hoorde je overal bovenuit. Voor en na het werk was ze in het zwembad te vinden. Haar kennis van het Frans kwam goed van pas.

Peter had zich goed voorbereid met zijn pluggen en schroeven. Helaas moest het boren van de gaatjes met de hand. Dankzij zijn nauwkeurigheid hangt het bordje waterpas verankerd aan de muur.

Gijke is de moederkloek van de groep. Met het eten zorgde zij er voor dat het niemand aan iets ontbrak. Ook de planten in de moestuin profiteerden van haar goede zorgen.

Jaap heeft in de brandende zon heel wat gaten gehakt voor de papaya’s. Hij heeft de groep regelmatig voorzien van heerlijke gepelde grapefruits en zorgde er voor dat alle flesjes gevuld werden met water.

Mieke en Elsbeth hebben genoten van de reis. Het is de lange voorbereidingsperiode dubbel en dwars waard geweest. Het overtrof alle verwachtingen. Na een moeizame start twee jaar geleden, ontmoetten we veel aanmoedigingen, hartverwarmende reacties en steun. We zijn blij dat we doorgezet hebben en dat we met deze fantastische groep deze reis hebben kunnen maken.

Vandaag (maandag, dag 14) was onze laatste dag op het project en sloten we een mooie periode af. Het afscheid was roerend en benadrukte dat het doel bereikt is. Behalve het realiseren van het gebouw en het aanleren van handvaardigheden was de ontmoeting met de vrouwen een wezenlijk onderdeel van dit project. Wederzijds was er respect, humor, openheid en saamhorigheid. Veel vrouwen zijn naar de paillet gekomen, de centrale ontmoetingsplek waar we de weken gewerkt hadden. Er waren toespraakjes, er werden cadeaus uitgewisseld, er was muziek en dans. We hebben iedereen getrakteerd op een heerlijke maaltijd. Na het overhandigen van de plaquette gingen we onder begeleiding van trommels met alle vrouwen al dansend naar de bouwplaats waar het door de leiding aan de muur is geschroefd. Dit was een ontroerend moment, omdat naast de namen van de groepsleden, ook de naam van Nynke daar op staat.

Alle gemaakte rokken, tassen en mutsjes werden eerlijk verdeeld zodat ook de vrouwen die niet naar de paillet konden komen een rok, tas of muts kregen. Na het schudden van heel veel handen zwaaiden de vrouwen ons uitbundig uit. Het was een ontroerend afscheid.

Komende tijd worden de slaapverblijven afgebouwd en wordt een helling bij het kantoor van de directie gerealiseerd. We worden hiervan op de hoogte gehouden. Met het resterende geld kunnen we het project nog een tijd steunen met de aanschaf van medicijnen.

We kijken terug op een hele bijzondere periode. We hebben met elkaar gelachen, gehuild, gewerkt, ontspannen en dromen waargemaakt.

Groeten Elsbeth en Mieke

Update dinsdag 20 november: de groep is vanochtend
weer veilig aangekomen op Nederlandse bodem!

10 reacties op “Missie geslaagd

 • Gerrie

  Wat fijn dat deze missie zo goed is volbracht. Dat het aan jullie verwachtingen heeft voldaan. Diepe buiging voor jullie! Respect!

 • Carla

  Gijke, Jaap, Marian en de rest van de groep…mijn complimenten voor jullie allen! Toppers….

 • Mariska van Dijk

  Prachtige reis! Wat een waardevolle herinnering. Respect voor al jullie harde werken. Liefs Mariska

 • Mattie den Boer

  Mooi dat het allemaal zo goed verlopen is.

 • José Knuijt

  Bedankt voor alle mooie berichten die jullie met ons deelden!! Wat zal dit een mooie ervaring voor jullie geweest zijn. Fijn dat jullie allemaal weer heelhuids naar huis komen!!

 • Janny en Bram Verweij.

  Groots afgesloten. Wat jullie hebben gepresteerd deed er toe. Petje af. Bij wie kunnen we ons opgeven voor de volgende werkvakantie ?

 • Harm & Jolanda van der Steege

  Diep respect voor allen die tijd, geld en energie hebben gegeven om dit mogelijk te maken. Blij voor de groep dat het goed is verlopen en wij zijn blij onze schoondochter Nanda en kleindochter Joy weer veilig in onze armen hebben kunnen sluiten in DR888.
  Be Blessed allemaal!

 • Fred en Janny

  Dank, dat we deze weken met jullie mee mochten reizen. Wat een belevenissen.
  We wensen jullie veel mooie herinneringen, die blijven een leven lang waardevol!
  En, Ied, we spreken je gauw weer!
  Hartelijke groet,
  Fred en Janny

 • Esther

  Bedankt voor het delen van jullie belevenissen…heel mooi!

 • Fijnalda Muijs

  Prachtige reis hebben jullie gemaakt! Jullie maken het verschil! Ik heb genoten van jullie verhalen en foto’s! Hartelijke groet, Fijnalda Muijs

Reacties zijn gesloten