Ritme

Donderdag (dag 10) konden we een uur eerder op, in verband met een activiteit in de middag. We waren zodoende al om 8.00u op het project. Er zou om 9.30u een heilige mis zijn op het middenterrein en daar konden we dus nog even niet terecht. We hebben onze tijd nuttig besteedt met het uitzoeken van de lapjes en de wol, omdat die zakken enorm overhoop waren gehaald. De bouwers konden wel aan de gang en ook de tuin werd door enkele van ons bewaterd.

Om 9.30u zat iedereen klaar, maar de priester (uit Ghana) liet nog even op zich wachten. Omdat niemand wist hoelang het zou duren zijn we maar weer verder gegaan met onze werkzaamheden. Maar al snel kwam de priester op zijn brommertje aan en werd de mis gevierd. Vooraf werden de liederen met de vrouwen geoefend middels voorzang en nazang. Alles uit het hoofd en zonder muzikale begeleiding. Omdat we van de mis niets konden verstaan overviel de slaap sommigen en is Rien zowaar voor het eerst van zijn leven tijdens de kerkdienst in slaap gevallen. Aan het eind van de mis kregen wij als groep de zegen van de priester.

We wilden de vrouwen trakteren op iets lekkers en op advies van de nonnen hebben we sinaasappels uitgedeeld. Aan de vrouwen die niet uit hun woonvertrek kunnen komen, hebben we een lekkere sinaasappel persoonlijk langs gebracht. Ze waren er dankbaar voor.

Op het middenterrein was er ondertussen spontaan een vragenuurtje ontstaan. Wij vroegen aan de vrouwen wat voor hen belangrijke dagen zijn in het jaar. Zij antwoordden tot onze verrassing: ‘Internationale dag van de vrouw’ als eerste en daarna kerst. De vrouwen vroegen op hun beurt aan ons of wij allemaal familie van elkaar waren. Lieve help, gelukkig niet! Wij hebben verteld dat we allemaal uit Oudewater komen en elkaar kennen doordat we naar dezelfde kerk gaan.

Voor diegene die denken: “die bouw gaat ook langzaam”, willen we even uitleggen hoe het bouwen hier gaat. Er zijn geen elektrische apparaten dus alles moet met de hand gemaakt worden. Betonijzer bijvoorbeeld, wordt eerst op maat gezaagd met een botte ijzerzaag, dan gebogen op een zelfgemaakte (op maat gemaakte) mal van een stuk hout met spijkers erin en dan met ijzerdraadjes aan elkaar bevestigd. Peter had zijn gehoorbeschermers dus wel thuis kunnen laten, want cirkelzagen en betonboren of betonmolens worden niet gebruikt. De bekisting voor het beton wordt van wat planken gemaakt, die met zelfgemaakte ‘lijmklemmen’ vast worden gezet. Eventuele gaten worden opgevuld met stukken karton van de zakken cement. Een steiger wordt gemaakt door 2 palen in de muur en 2 palen op de grond met daarop 2 planken.

Vandaag werd het hoogste punt op de bouw bereikt en was er helaas geen pannenbier maar… een sinaasappel! Onder grote belangstelling werd zowel de Nederlandse vlag als die van Burkina Faso gehesen.

De geplande middag activiteit zorgde ervoor dat we eerder moesten stoppen. De chauffeur bracht ons bij het muziekmuseum. Daar kregen we een rondleiding met uitleg over de verschillende Afrikaanse muziekinstrumenten. Uit een kamer klonk een hoop getrommel en later bleek dat er muzikanten waren die voor ons een optreden verzorgden. Ook wij werden uitgenodigd om mee te komen trommelen. We moesten nog even het juiste ritme vinden, maar het klonk opzwepend. Daarna gingen zelfs de voetjes nog van de vloer en dansten we op het ritme van de Afrikaanse trommels.

De terugweg naar ons verblijf was weer een drama, want we reden in de spits en dan staat het verkeer hier bumper aan bumper, scooter aan scooter en rijden er ook nog fietsers zonder licht en ezelskarren tussendoor. Er is alleen  asfalt op de belangrijkste doorgaande wegen en de rest van de wegen is onverhard en heel erg hobbelig. En als er ook nog allerlei vee los op straat loopt en oversteekt, verbazen we ons er telkens weer over dat we nog geen ongelukken hebben gezien. Gelukkig maar!

Al met al een leuke dag met veel hoogtepunten; we hebben er van genoten.

Rineke en Anja

3 reacties op “Ritme

 • Jeannette

  Leuk om elke avond even het nieuwe verslag te lezen en de foto’s te zien. Ik denk dat jullie straks gemist gaan worden in die bijzondere vrouwengemeenschap. Nog een paar fijne dagen. Groet
  Jeannette Bakker

 • Ria van den Heuvel

  Dat aankijken is in veel landen verboden, maar de dames voelen zich duidelijk op hun gemak!
  Geniet daar nog even van, wat gaat het snel!
  RIP Nynke❣️🕯🙏

 • Cor van Dijk

  Weer mooie foto’s. mooi de nederlandse vlag op jullie bouwwerk.
  Geniet noh
  g van de laatste dagen.

  Groet Cor.

Reacties zijn gesloten