Wandeling en ontspanning

De zevende dag is traditie getrouw de rustdag, zo ook bij ons in Ouagadougou. Vanwege de rustdag was het ontbijt vanochtend om 9.00u. Sommigen van ons wilden toch koffie gaan drinken om 7.00u, maar daar is niet veel van terecht gekomen. Vanwege de vele indrukken en drukke werkzaamheden was een beetje uitslapen ook wel lekker. Het ontbijt bestond vandaag weer uit stokbrood, veel jam en Hollandse kaas.

Na het ontbijt trok de hele groep naar het zwembad. Omdat we dicht bij de evenaar zitten is smeren met een hoge factor wel belangrijk. We hebben grote tubes factor 30 en 50 bij ons. Gijke heeft twee lagen over elkaar gesmeerd zodat ze op factor 80 komt… goede bescherming is het halve werk!

Onze groep bestaat uit mensen met verschillende kwaliteiten. Sommigen zijn zeer sportief en trekken vele baantjes. Voor anderen is het de eerste keer in 2018 dat ze zich onderdompelen in een zwembad. Zowaar dook ik (Peter) zelfs een tweede keer in het bad. Andere groepsleden blijken echte koks kwaliteiten te bezitten. Jaap heeft gisteren onderweg heerlijke grapefruits in een kraampje langs de weg gekocht. Vanochtend heeft hij die op meer dan voortreffelijke wijze voor iedereen klaargemaakt. Heerlijk zo’n koele verfrissing bij deze hoge temperaturen.

Met een groepje van vier dames gingen we het terrein verkennen. Wat blijkt: ook in Ouagadougou is maandag “wasdag”, maar dan wel met de hand. Eerst inweken, met de hand wassen, daarna vier keer spoelen en tot slot met de hand wringen. Na dit zware werk blijkt het drogen in deze temperaturen geen problemen meer op te leveren. Toch konden wij het werken ook niet helemaal loslaten. Er werden door verschillenden weer pompoenen gemaakt voor aan de mutsjes. De dames in het centrum waren zo enthousiast dat ze allemaal wel zo’n mooie pompoen willen hebben.

Door de rustige ochtend voor onszelf, kwamen er ook gesprekken op gang over de ervaringen van afgelopen week en wat we de komende week allemaal nog kunnen gaan doen. Om 13.00u werden we verrast met heerlijk pannenkoeken met chocolade pasta en jam. Nanda is inmiddels ook weer bij ons gekomen en heeft wat kledingstukken, sierraden en onderzetters meegenomen van een ander project hier in Burkina Faso. Dit eindigde in een kleine modeshow waar ook nog zaken gedaan zijn.

Tot slot zijn we te voet van onze accomodatie naar het Martyr’s Monument gelopen. Dit is een monument ter ere van de nationale helden. Omdat het met circa 38℃ zulk heerlijk wandelweer was, zijn we nog wat omgelopen (eigenlijk zijn we fout gelopen) om tot slot via 215 treden naar het hoogste uitkijkpunt van de toren te klimmen. Wat een mooi uitzicht en wat een grote stad is Ouagadougou! Teruglopen was toch wat veel gevraagd. Dan maar met z’n allen in een pick-up truck van een beveiligingsbedrijf door Nanda ter plaatse geregeld. Het argument was: ik ben hier met een groep “oude mensjes”… bij sommigen onder ons kwam het kind weer los. In zo’n open bak scheuren door het chaotische verkeer.

Na dit leuke uitstapje ging iedereen zich even opfrissen via een duik of douche, waarna er een heerlijke spaghetti bolognese voor ons klaar stond. Samengevat een heerlijke ontspannen dag die ons weer helemaal heeft voorbereid op 5 dagen hard werken bij ons project.

Groet Marian en Peter

16 reacties op “Wandeling en ontspanning

 • Tineke Maarleveld

  Hallo allemaal,

  Heel veel succes met alle werkzaamheden, het ziet er goed uit allemaal.
  Prachtige foto’s en af en toe ook wat tijd voor ontspanning.
  Respect voor jullie allemaal.

  Groet uit Kamerik.

 • Inge

  Even een groet aan Wilma J. Ik weet wel bij wie kind losraakte in de open bak 😉 geniet ze nog van alle ervaringen! Groetjes Inge

 • Ferry, Rosa en Liv

  Leuk om jullie verhalen te lezen en foto’s te zien! Geweldig wat jullie voor de dames doen! Rust nu nog maar even lekker uit voordat jullie weer hard aan het werk gaan. Succes en wij zijn trots op jullie (en een beetje extra trots op oma Marian) groeten Ferry, Rosa & Liv

 • Loes

  Die ‘oude mensjes’ doen het wel maar even, op hun vrije dag nog wel! Voor opa Rien en oma Dorie is wandelen dan ook echt vakantie!! Heel veel respect!
  Succes de komende 5 dagen! Jullie kunnen het! 💪🏼
  Liefs, Arno, Loes, Dorian en Mirre

 • Sippy Klercq

  Gaaf dat jullie dit allemaal meemaken. Zo’n zwembad is toch wel een ‘must’ in die warmte.
  Plezier en succes de komende dagen! Groetjes, Sippy

 • Janpiet-erna

  Wat toch leuk om jullie verhalen te lezen, en de foto’s… prachtig. ….succes met wat jullie verder nog gaan doen !! Gr JP en Erna

 • Pieter Oenema

  Hallo groep Oudewater,

  Wat leuk om jullie enthousiaste verhalen te lezen maar ook herkenbaar.
  Met ook de foto’s erbij beleef ik sommige dingen van onze reis bijna even opnieuw.
  Jullie hebben inmiddels de eerste week erop zitten en mogen, volgens mij, zeer tevreden
  zijn met de resultaten van jullie werkzaamheden.
  Ook bij ons heeft dit zwembad vele malen voor verkoeling gezorgd, echt een heerlijk bad.

  Vanuit de Trynwalden wensen we jullie veel succes maar ook zeker veel plezier voor de komende week, geniet volop want de reis is strak zo maar voorbij.

  Groetnis,

  Pieter

  P.S. Nanda, wil je bij terugkomst het recept van het heerlijke aardappelgerecht voor ons meenemen ?

 • Wim en Jacoline

  Goedemorgen allemaal,
  Wat een mooie reis maken jullie. Wij genieten hier mee met de verhalen en foto’s. Veel succes vandaag met het project. Hartelijke groet uit Papekop.

 • Carla

  Ontzettend leuk om jullie enthousiaste verhalen/belevenissen te volgen! Alweer op de helft..Wat gaat dat snel! Veel succes voor aankomende week!

 • Janny en Bram Verweij

  Goed om weer even bijgepraat te zijn. De sfeer zit er kennelijk nog steeds goed in.
  Hartelijke groeten, jullie zijn weer opgeladen voor het vervolg van het project.

 • Joke

  Goedemiddag allemaal,

  Heel erg leuk om elke dag jullie verslag te lezen en wat een leuke foto’s.
  Jij durft Helma om op een krokodil te gaan zitten.
  Nog heel veel gezelligheid met elkaar en succes voor de komende dagen met de bouwwerkzaamheden en de resultaten met de kleding mutsen en tasjes.

  groetjes Joke en Johan

 • Rob

  Ik wil even reageren op de wasdag.
  Vanochtend heb ik dezelfde werkwijze gehanteerd zoals de vrouwen daar doen.
  Inderdaad een hele klus (zeker als je de was doen niet gewend bent).Volgende wasbeurt dus weer met de wasmachine of kan ik wachten tot je thuis bent Marian🤣

 • Ria van den Heuvel

  Geweldig om jullie verhalen te lezen en respect hoor, dat jullie het volhouden in die hitte!

 • Alda van Schaik

  Mooi verhaal en schitterende, kleurrijke foto’s!!! 👏🏼👏🏼
  Na ontspanning nu weer inspanning. Sterkte met de bouwwerkzaamheden in de hitte en laat de bevolking daar nog genieten van jullie kwaliteiten! SUPER!!!!

  Groetjes Alda

 • Helmy Kasbergen

  Weer een leuk verhaal om te lezen. Jullie hebben deze ontspannen dag absoluut verdiend. Nu kunnen jullie er weer tegenaan de komende dagen. Succes met de werkzaamheden. TOP wat jullie allemaal doen!

  Groetjes Helmy

 • Sonja Hoogendoorn

  Hoi allemaal, hoi mam,

  Leuk om jullie reis zo een beetje te kunnen volgen. Met name de foto’s zijn erg sprekend en herkenbaar; ik krijg weer een beetje heimwee naar het mooie Afrika. Jullie zijn ontzettend hard aan het werk, en het klinkt alsof jullie de vrouwen en mannen heel erg blij maken. Gelukkig kunnen jullie ook een beetje ontspannen tussendoor. Geniet vooral van alles wat jullie met elkaar meemaken. Een ervaring om nooit te vergeten. Succes nog de aankomende dagen en wellicht tot as dinsdag op Schiphol.

  Groetjes, Sonja

Reacties zijn gesloten