Samenwerkvakanties

Oranje, bedden, ramen, spelletjes, eten en markt

 • Oranje, bedden, ramen, spelletjes, eten en markt

  Happy Birthday to Geke! Ze viert vandaag (vrijdag) in Ghana haar 19e verjaardag, feliciteren kan door te reageren op dit bericht! Je felicitatie wordt voorgelezen.

  Weer een verslag vanuit Ghana, uit ’the man room’.

  De ochtend na de voetbalwedstrijd Netherlands-Argentinia was iedereen al een beetje gewend aan het idee dat Nederland niet de finale speelt tegen Duitsland. Desondanks mocht dat de sfeer niet drukken vandaag. We waren zo goed voorbereid met oranje-shirts, kettingen, brillen, en capes. Maar het mocht helaas niet helpen!

  Elke ochtend ontvangen wij van de Ghanezen een heerlijk ontbijt. En van de kinderen een hartelijk welkom bij het openen van de deur naar buiten. Snel een grote knuffel voor iedereen en door naar de ontbijtzaal. Het brood glijdt hier naar binnen, zo vers. Na het ontbijt konden we weer met een volle maag met het kinderwerk en klussen beginnen. Elke dag starten we met een Bijbelverhaal en vandaag ging het over de zieke man die door het dak werd getild. Ze vonden het prachtig!

  Terwijl de kinderen bezig waren met allerlei knutselwerkjes en tekeningen, heeft het klusteam niet stilgezeten. De stapelbedden begonnen vorm te krijgen. Wij hebben onder andere geschuurd, geschaafd en geholpen met het in elkaar zetten van het bouwpakket. En nee, het is zeker geen simpel Ikea-bouwpakket. Dit is een precies werkje; beetje korter hier, beetje lager daar, ’the man in charge’ is, zeker voor Ghanese begrippen, een echte ‘pietje precies’. Een paar mensen van het team zijn in die tijd bezig geweest met het bevestigen van het metalen frame voor de ramen. Want uiteraard moet het verblijf ook waterdicht worden. Daarbij moesten er allerlei aanpassingen worden gedaan aan het kozijn, omdat het anders niet paste.

  Tijdens het klussen konden we genieten van het gelach van de kinderen bij de Ghanese variant van ‘zakdoekje leggen’. Wat een plezier met zo’n simpel spel, en onderschat hun energie hier niet. Ze weten hier niet van ophouden. Geweldig! Gelukkig was het voordat we het wisten alweer etenstijd, een goede reden om er mee te stoppen en te eten ter voorbereiding voor de intensieve middag. Er stond vandaag Yam (familie van de aardappel) met gerulde gehakt en sperziebonen in saus op het menu.

  De meesten doen tijdens de siësta een middagdutje, gelukkig voor ons dat voor zover we gehoord hebben niemand snurkt als een beer. Dit valt ons reuze mee van sommige personen…

  In de middag hadden we veel plezier met het kinderwerk en klussen. Samen met mijn twee lieftallige assistenten hebben we de ruitpanelen afgemaakt. Dit was n hele klus.

  Toen ons programma afgelopen was om vier uur, hebben we ons reisvaardig gemaakt voor een bezichtiging over de plaatselijke markt. Alleen de reis lopen daarheen was al een ervaring. Met de projectcoördinator voorop, liepen we door de stad heen. Her en der een high five geven aan kinderen. Bij de markt kon je vis, met een vlieg als dessert vinden tot aan een smartphone. Tijdens het lopen werd je regelmatig het woord blanke naar je toegeroepen. Echt even de toerist uitgehangen. Bij de slager heeft Wytze geconcludeerd dat ze in Nederland veel te hoge kwaliteitsstandaarden hebben. We hebben niet te klagen thuis!

  Het diner van vanavond was brood met verse bananen en ananassen. Niks te klagen hier! Voor morgen mag iedereen zelf kiezen wat ze gaan doen, kinderwerk of klussen. Het merendeel van de jongens gaat bouwen. Het wordt morgen ongetwijfeld weer een prachtige dag.

  Wij kijken natuurlijk weer uit naar jullie reacties.

  Groeten aan allen,
  made by Remko

  (Speciaal aan heit en mem, Tineke en Orando, Rudina en Jappie, Miriam en tante Griet en alle andere volgers!)

  Meer van deze reis herbeleven?