Samenwerkvakanties

Vrijdag – de 4e projectdag

 • Vrijdag – de 4e projectdag

  Door wat technische probleempjes met de typemachine en een slechte internetverbinding, is het verslag wat later dan de bedoeling was en zitten er deze keer geen foto’s bij.

  Vandaag is het vrijdag 11 juli, de verjaardag van Geke. Vreemde verjaardag voor haar natuurlijk want naar taart kon ze fluiten. Om haar toch nog een beetje een jarig-gevoel te geven, had Pieter op de vroege ochtend de zaal versierd met slingers. Later toen Geke binnenkwam in de zaal om te ontbijten hebben we met z’n allen voor haar gezongen en kreeg ze een schaal vol met oliebollen en kaarsjes (die extra moeilijk waren uit te krijgen). Oliebollen halverwege het jaar was een beetje vreemd (ook als ontbijt, ze vulden de maag enorm), maar wel lekker.

  Na het ontbijt stond het werk natuurlijk weer op ons te wachten, vandaag was het de eerste dag dat eenieder van ons de keuze had om kinderwerk te doen of te gaan klussen. Mijn keuze was om te gaan klussen, dus excuses voor het beperkte beschrijven van kinderwerk.

  Bij het klussen is er vandaag een enorme slag gemaakt. De eerste twee stapelbedden zijn gemaakt en de onderdelen voor de derde zijn ook al redelijk goed af aan het einde van de dag. Dat deze snelheid gekomen is door de motivatie van het klusteam of het ontbreken van de Ghanese timmerman is een raadsel.
  Vandaag zijn er ook een groot aantal ramen geplaatst in de zaal. Ondanks enige tegenslag (Pieter presteerde het om de enige beschikbare geschikte boor in de wijde omtrek te laten botsen met een spijker in het kozijn, wat hem volgens eigen zeggen “nog nooit” was gebeurd) gelukkig kon dit euvel snel verholpen worden door Reüel. De samenwerking met de mensen uit Ghana op dit gebied verloopt overigens voorspoedig naar mijn mening, de timmerman is een man van weinig woorden (heeft nog tegen geen van ons een volledige zin Engels gesproken) en het kan zomaar zijn dat de hoofdmeester de zaag in handen neemt om mee te helpen. Maar dit loopt fantastisch en zoals het nu loopt kunnen we volgende week hier nog veel werk verzetten.

  Met het kinderwerk is vanmorgen een stuk voorgelezen over het bijbelverhaal van Noach, daarna hebben de kinderen een regenboog gemaakt en was het weer tijd voor stoelendans (nog altijd even enthousiast en ze lijken er geen genoeg van te krijgen), grappig vandaag tijdens de stoelendans was de stroomuitval, wat met enige onregelmaat hier in Ghana gebeurt, dit zorgde voor een onverwachte wending bij de stoelendans waar Remko niet geheel op voorbereid was.
  De stroom was er snel weer, en de muziek kon weer gestart worden om zo te gaan dansen met de kinderen hier.

  Vervolgens konden we aanschuiven in de eetzaal voor een lekker pannetje fried rice (“nasi”) wat veel te snel op was – tot mijn teleurstelling.

  Na het eten stond een vrouw (de dochter van een van de medewerkers van het project), souvenirs te verkopen op een tafeltje. Ze had allerlei leuke dingetjes te koop, van armbandje tot houtsnijwerken. Mijn oog viel op een kleine djembé, die ik eigenlijk niet kon laten staan. Dus voor 25 Cedi (€6,25) heb ik een leuke kleine djembé op de kop getikt.

  In de middag was het met de kinderen weer tijd om knutselwerkjes te doen, en de middag werd afgesloten met een watergevecht! Het begon met een traditie van het project, waarbij de jarige een grote emmer water over zich heen krijgt, met de ogen gesloten, zodat hij/zij weer met een schone lei aan het nieuwe jaar beginnen kan. Natuurlijk wisten Roelof en Remco dit te laten escaleren, door gelijk twee emmers water over Geke te gieten (terwijl Gré trouw achter Geke stond met de handen voor Geke haar ogen). Vervolgens kwamen de waterballonen tevoorschijn die voor veel vermaak zorgden bij de hele groep.

  De middag is afgesloten met een gezellig feestje in de eetzaal waarbij iedereen lekkers tevoorschijn haalde wat uit Nederland kwam, zodat Geke toch een soort van verjaardagsfeest had.

  Rondom het eten was het kommer en kwel in het kamp. Het kraanwater was op in het huisje (Pieter had het haar nog vol zeep onder de douche) en de stroom viel uit. De stroom was gelukkig al snel terug, alleen het water laat nog even op zich wachten. Voor ons houdt dat in dat de wc’s met een emmer water doorgespoeld moeten worden, en douchen moet gebeuren met behulp van een kopje en emmer water.

  Dit weekend gaan we naar het westen, bezoeken we o.a. een slavenfort en touwbruggen en hebben we hopelijk wel weer stromend water in het hotel waar we verblijven. Maarja, niets is zeker in Ghana.

  Dit waren de belevenissen voor vandaag, en ik sluit wat kort af, aangezien dit verhaal alweer veel langer is dan dat eigenlijk de bedoeling was.

  Groetnis ut Ghana!

  PS van Johanneke: Succes aan Anna-Marie en Martine in Roemenië!

  PS voor Symen: ik haw de foerefficieensje hjirre yn Ghana tsjin et ljocht probjerre te halden, maar oant no ta hat dit tot weinig tot gjin sukses leidt, want probjerje hijrre yn Ghana ris een molke-jaande ko te fynnen, en ost ien foun hast, dan giet de molke fest net ynne fles. En ot dat et gefal is, probjerje dan ris de ruwfoeropname te bepalen; ik kom der yn om Symen.

  Meer van deze reis beleven?