Samenwerkvakanties

Dag 1, 2, 3 en 4 door Henk-Jan

 • Dag 1, 2, 3 en 4 door Henk-Jan

  Dag 1: De reis

  Om 5 uur kwamen we aan op het terrein van de Bethel, het was nog erg stil en rustig. Omdat William onze paspoorten (+visa) had opgehaald uit Den Haag moesten we die eerst uitzoeken uit de stapel. Na dat gedaan te hebben gingen we een bakje koffie drinken om wakker te worden. Toen kwam de schok, zoals velen van jullie al weten bleken er 2 paspoorten te missen. De hele sfeer was veranderd en dit was niet zoals we het begin van onze trip voor ogen hadden. Om een lang verhaal kort te maken: een auto is naar de ambassade in Den Haag gesneld in de hoop dat ze daar zouden liggen. Na veel heisa met de hoge mensen daar, kwamen de paspoorten boven water en zijn de twee dames op tijd aangekomen op de luchthaven in Brussel.

  De vlucht ging vliegend en de busreis van 3 uur was vermoeiend. Tijdens die busreis realiseerde de groep dat we ECHT in Afrika waren. Mensen lagen langs de weg te slapen en de huisjes waren erg klein en verrot. Iedereen was geschokt en het voelde net of het niet echt was. Iemand riep: “Het is net of het een toneelstuk is”. Na aangekomen te zijn in het botel (3u Ghanese tijd, 5u Nederlandse tijd) waren we allemaal leeg en op. Nadat bleek dat we draadloos internet hadden, werden de sleutels verdeeld en gingen we op bed.

  Dag 2: Bijkomen

  Nadat we wakker geworden waren beseften we het echt, we zijn in Ghana! Rond 10u gingen we ontbijten. Daar was de eerste schrik ook al, er liggen krokodillen om het eetgedeelte heen! Het ontbijt viel erg mee. Om 13u hebben we een briefing gekregen van hoe deze komende weken er uit zullen zien. Nadat we deze met z’n allen hadden afgesloten trokken we de zwemkleding aan en gingen we met z’n allen te water. Oud en jong hadden veel plezier en naar mijn idee was dit een perfecte teambuilding aan het begin van een schitterende reis. Na gegeten te hebben en de avond was ingegaan hadden we een conferentie in een ruimte met airco. ’s Avonds was er genoeg tijd om met z’n allen te relaxen.

  Dag 3: Fort Elmina

  Na het ontbijt gingen we in de bus richting Fort Elmina. Dit was vroeger een handelspost, eerst voor goud en diamanten, daarna voor slaven. Het fort was gebouwd door de Portugezen, later werd het veroverd door de Nederlanders. Omdat wij Nederlanders hier vroeger deel in hebben genomen had dit uitstapje voor ons extra waarde. Het was zeer schokkend en indrukwekkend om te horen dat er in een kleine ruimte +/- 150 vrouwen zaten. Voor mij persoonlijk was het gehele bezoek aan Fort Elmina een eye-opener. Iedereen heeft de verhalen van de slavenhandel wel gehoord op school, maar nu heb ik er ook een beeld bij.
  Tourguide: “Wel vergeven, maar niet vergeten.”

  Buiten het fort stonden de verkopers ons al op te wachten. Sommigen hadden armbandjes en kettingen in de verkoop, anderen hadden een verhaaltje verzonnen over een voetbalacademie om geld te krijgen. Nadat de meesten niets wilden kopen, begonnen ze brutaler te reageren. Nadat we allemaal ons plekje in de bus hadden gezocht ging de poging tot verkopen gewoon door, ditmaal door de raampjes heen.

  Rijdend door de stad richting “huis” zagen we weer de armoede die de mensen hier kennen. Nogmaals het besef dat we toch echt in Afrika zijn! Aangekomen bij onze verblijfplaats gingen we eerst eten (aardappelpuree en kip) waarna we een meeting hadden in een koele ruimte. Tijdens de ontmoetingen worden de teams steeds hechter en closer.

  David: “Doordat iedereen erg open naar elkaar is, geef je elkaar een stukje vertrouwen waardoor de groep erg hecht wordt.”

  Dag 4: Kakum National Park

  Rond 7u schreeuwde iemand “ZWEMMEN”! Er lagen om die tijd ongeveer 7 mensen in het zwembad. Nadat de rest ook wakker was geworden hadden we van 8u – 9u ontbijt. Daarna moesten we snel naar de bus omdat we 9u gingen rijden richting Kakum National Park. Iedereen zat in de bus maar voordat we gingen rijden viel het Dolf op dat de buschauffeur zijn handen biddend op het stuur legde en een kort gebed uitsprak voor zichzelf. Toen Dolf tegen hem zei: “Go with God” zei hij grijzend: “amen”! De reis was niet erg lang (+/- 30min) en op bestemming aangekomen was het erg warm en benauwd. Dat komt omdat het een regenwoud is.

  Er kwam een gids naar ons toe en we moesten 10 minuten omhoog lopen door het regenwoud. Boven aangekomen moesten we in groepjes van 20 een trappetje op om vervolgens de touwbruggen in te gaan. Deze waren 40 meter boven de grond. Je liep letterlijk boven het regenwoud! Om je heen was er een prachtig uitzicht over het oerwoud, overal hoorde je vogels en andere beesten.

  De reis terug was net zo kort als de reis heen. Rond 12.45u kwamen we uit de bus en gingen we gelijk naar het restaurant om macaroni te eten, ook dit was weer erg lekker. De rest van de middag hadden we de tijd om de koffers voor morgen te pakken of de vrije tijd op een andere manier in te vullen (zwemmen, chillen, praten, verslagje typen, enz.)

  Meer van deze reis herbeleven?