Samenwerkvakanties

Nieuws van het bouwteam

 • Nieuws van het bouwteam

  We hebben als bouwteam de opdracht gekregen om mee te bouwen aan een school. Deze school is gekoppeld aan het weeshuis “New Life Orphanage”. De kinderen van het weeshuis gaan nu al naar school in dit gebouw in aanbouw, maar het is de bedoeling dat deze school zo snel mogelijk ook open gaat voor de kinderen van de buurt. Door de inkomsten van de buurtkinderen, kan dan naast onderdak, voedsel en kleding, ook goed onderwijs worden geboden aan de weeskinderen. Er kunnen dan leraren aangenomen worden in plaats van dat de school alleen door vrijwilligers gerund wordt.

  Het bouwteam bestaat uit Annette, Andries, Dolf, Theodorus, Gert-jan, Mathijs, David, Benjamin, Jarno en Tjalling. Onze Ghaneze leidsman heet Afried. Hij heeft de leiding gekregen over het stucen van het schoolgebouw. We zijn met veel goede moed en verwachting begonnen aan het project. De groep is ontzettend gezellig. Er worden veel grapjes over en weer gemaakt en iedereen past goed op elkaar. We moeten als team wel eerlijk bekennen dat het werk toch een beetje tegenviel. Stucen gaat hier nog op de ouderwetse manier en dat betekent dat we alles met de hand moeten doen. Ook de Ghaneze manier van werken bleek ons niet helemaal te liggen.

  Na een poosje geharrewar met het cement, de Ghaneze mentaliteit en het nodige geduld kunnen we nu zeggen dat we ons draai gevonden hebben. Ieder heeft zo zijn taak, de communicatie met de Ghanezen (vooral Afried) loopt steeds beter en iedereen is gemotiveerd om zoveel mogelijk af te krijgen. Andries heeft besloten om bij een andere groep in te haken. Niet omdat hij het niet leuk vond, maar omdat hij last van zijn rug kreeg. Hij zit nu bij het kinderwerk en hij heeft zijn draai daar helemaal gevonden en heeft het ontzettend naar zijn zin.

  Op een gegeven moment werd het erg druk in het schoolgebouw met werknemers en vrijwilligers en daarom hebben we er een opdracht bij gekregen. Het weeshuis moet worden geverfd. Op die manier kunnen we de mensen een beetje beter spreiden en lopen we elkaar niet voor de voeten.

  Tussen het werk door en in de pauzes hebben we ook veel contact met de kinderen van het weeshuis. Dit is wel heel bijzonder en indrukwekkend. De kinderen willen vooral veel aandacht en zo nu en dan een knuffel. Als bouwteam kunnen we zeggen dat we met vallen en opstaan lerend zijn in het werk, de cultuur en de mentaliteit. Ook krijgen we steeds meer inzicht in de geloofsbeleving van de Ghanezen. Hier leren wij ook ontzettend veel van en ze zijn ook ontzettend nieuwsgierig naar onze getuigenissen en geloofsbeleving.

  We gaan nu de laatste dag van ons project in en beginnen zo langzamerhand ook wel weer naar Nederland te verlangen. Denk daarbij vooral aan heerlijk Nederlands eten, een warme douche en asfalt op de weg! Tot zaterdag allemaal!

  Heel veel liefs en groetjes van Annette, Dolf, David, Theodorus, Gert-jan, Mathijs, Jarno, Benjamin, Andries en Tjalling

  Al jullie reacties zijn niet voor niets en worden gelezen, bedankt namens iedereen!

  Meer van deze reis beleven?