Samenwerkvakanties

Dag 6: de tweede projectdag

 • Dag 6: de tweede projectdag

  Met een koud colaatje aan de bar bij het zwembad, daar zit ik; Marc. Wat een luxe! Je zou bijna vergeten dat we hier in Ghana zijn om iets te doen. En dat is ook zo, vanochtend ging de wekker namelijk gewoon weer om zeven uur. Een half uur later zit iedereen aan het ontbijt, en genieten we van ons heerlijke toast, omelet en koffie. Om half negen vertrekt de bus. De laatste twee dagen vertrokken we richting het eerste project en daarmee is het echte werken dan ook begonnen.

  Het eerste project houdt in dat we vertrekken om de eerste groep van 29 kinderen op te halen. De bus wordt dan nog iets voller omdat er dus veel vrolijke hoofdjes bij komen die niet kunnen wachten om te beginnen. Nadat de kinderen verwelkomt hebben gaan we verder richting onze eindbestemming, we stoppen nog een keer om de bouwers op hun inmiddels tweede project te droppen. De bouwers zijn vandaag bezig geweest met de tweede keuken. De eerste keuken heb ik gezien, en ze hebben echt heel mooi werk geleverd. Als de bouwers zijn uitgestapt moeten we nog een klein stukje verder over de wegen waar je normaal gezien eigenlijk alleen met een stevige 4×4 zou willen rijden.

  We komen aan op onze eindbestemming waar de groep kinderen wordt aangevuld tot in totaal 77 kinderen. Zo snel mogelijk neemt iedereen zijn taak opzich, de groep kinderen wordt in tweeën verdeeld en voor dat we het weten staan er twee teams klaar om te starten met de lessen. In die tijd helpt het sportteam in de twee klassen, en daarnaast bereiden zij de sport en spel activiteiten voor. Naast dat we met de kinderen werken in de klas, bieden we namelijk ook twee keer per dag een sport en spel blok aan op het sportveld. Wat we ook met deze kinderen ondernemen, het gaat ten alle tijden gepaard met veel enthousiasme van twee kanten.

  Ik zit zelf in het kinderwerkteam en ben vandaag onder de indruk geraakt van ons team. Het is echt een eer om met zulke mooie mensen op te trekken. Mensen die stuk voor stuk ervoor willen gaan. Iedereen op zijn eigen manier en met zijn eigen talenten, wat een cadeau om daar deel van te mogen zijn. Waar gaan we dan precies voor zul je je misschien afvragen.

  Als we ’s ochtends beginnen met de kinderen heten we ze natuurlijk van harte welkom, we bespreken wat we tot nu toe geleerd hebben. Daarna doen we een leuk liedje met zijn allen; “King Jesus is All” is één van de favorieten van de kinderen. Daarna bestaat het programma uit verschillende werkjes, toneelstukjes, gebed, en nog veel meer leuks. De lessen zijn er op gericht om de kinderen te vertellen van het goede nieuws, maar daarnaast leren we ze ook om alles opnieuw uit te delen aan hun vrienden, familie en iedereen die ze tegen komen. Ze kunnen dit doen op allerlei laagdrempelige manieren, een van de werkjes van vandaag was bijvoorbeeld een ketting met twee vraagtekens erop. Een vriendje zou dan kunnen vragen wat dat is? Op die manier hebben ze een ingang om te vragen aan het vriendje of ze God kennen enzo verder. De opbouw van de lessen is redelijk vast hierdoor weten de kinderen waar ze aan toe zijn, en heeft iedereen van ons team zijn vaste onderdeel waar hij of zij verantwoordelijk voor is. Inmiddels zijn we een geoliede machine! De kinderen krijgen vier lessen per dag en daarnaast krijgen ze twee keer per dag sport en spel. Naast al dit moois is dit ook de kans om lichamelijk goed voor de kinderen te zorgen en daarom krijgen ze tussen de middag ook een warme maaltijd.
  Wij eten het zelfde als de kinderen, en vandaag bestond ons middag eten uit een combinatie van bonen, banaan en olie; een geweldige ervaring!

  Rond een uur of vier vertrekken we weer, met de 29 kinderen die we halverwege droppen. Rond vijf uur komen we aan bij het hotel, waar we vandaag een welverdiend vrij uurtje hadden voor dat we gingen eten. Het is druk, vol, vermoeiend maar zo mooi, dankbaar, grandioos, het is gewoon onbeschrijfbaar. Iedereen zou minstens een keer in zijn leven zo’n reis moeten ondernemen, het is te mooi om niet doen!

  Morgen is onze laatste dag met deze groep kinderen, daarna zullen we andere dingen gaan doen maar daar zullen andere mensen over gaan schrijven.

  Ook leuk om te vermelden is dat we vandaag Liesanne haar verjaardag mochten vieren met ‘cake-oliebollen’ (ze smaakten naar cake, maar zagen eruit als oliebollen) en vanochtend bij het ontbijt hadden we ook al gezongen en waren er slingers opgehangen. De organisatie, Samenwerkvakanties, had dus goed haar best gedaan om deze speciale verjaardag niet onopgemerkt voorbij te laten gaan.

  Ik ga eerst slapen, de groeten van iedereen, en van mij natuurlijk ook speciaal voor Anna een hele dikke zoen.

  Zwaai zwaai vanuit Ghana, vanaf de zwembadbar!

  PS: Een aantal projectfoto’s volgen hopelijk spoedig! We doen ons best.

  Wist je dat:

  • Esther een prachtige stem heeft en die heel goed van pas komt bij het nazingen van liedjes?
  • Ila het evangelie heel leuk en goed kan uitleggen in het Engels en met veel gebaren?
  • Joël overal wel kan slapen en dat zijn ouders nooit zullen geloven dat hij aangaf erg moe te zijn en graag naar bed wilde?
  • Wij een echt muziekteam hebben met Gideon, Liesanne, Janneke, Mirjam en Jelina?
  • We op dit moment onderweg zijn met de bus naar de volgende accommodatie, voor een relax-weekend aan zee?

  Meer van deze reis herbeleven?