Samenwerkvakanties

Dag 13 en 14: culturele uitwisseling, laatste projectdag en sponsorkindjes

 • Dag 13 en 14: culturele uitwisseling, laatste projectdag en sponsorkindjes

  Zondag 4 augustus

  Vandaag zijn we naar de kerk geweest. Er werd meer Engels gesproken in de dienst dan vorige week, maar alsnog was het niet echt te volgen. De dienst was uitbundiger en na de dienst zijn de jongeren naar ons hotel gekomen om te volleyballen en te praten in groepjes. We zijn nog heel wat te weten gekomen! We vroegen onder andere wat ze zouden veranderen in het land als zij het voor het zeggen hadden. Ze zouden de zorg verbeteren, ongeschoolden opleiden en meer investeerders uit het buitenland aantrekken. Wij dachten juist dat ze iets zouden willen doen aan de water- en elektriciteitsvoorziening. Ook weten we nu hoe een jongen een meisje verkering vraagt als hij verliefd is en hoe belangrijk de rol van de ouders dan is. Na afloop hebben we nog wat met elkaar gedronken en popcorn gegeten op het gezellige strand en daarna gingen ze weer naar huis.

  Maandag 5 augustus

  De laatste projectdag. Vanochtend hebben we de laatste lessen gegeven van het ‘Hope for Kids’-programma. Dat ging wel goed, want de kinderen deden beter mee dan in het begin van dit tweede project en ook de spelletjes gingen goed. Toen we vanochtend aankwamen was er een heel jong poesje. We vroegen ons af of ze haar moeder kwijt was. Op een gegeven moment liep ze door de kerk en ving ze een kakkerlak. Sommigen vonden het erg aangrijpend om dat arme en vieze poesje rond te zien lopen.

  Bij het afscheid ’s middags gingen een aantal kinderen dansen op het ritme van de djembé’s en we reikten hun diploma’s voor het volgen van het programma uit en ze kregen allemaal een cadeautje. Ook was er weer een korte openingsceremonie bij de bouw. Afscheid nemen van de kinderen is niet leuk en vind de één moeilijker dan de ander, maar het moet nou eenmaal gebeuren.

  Al sinds eerder deze reis zijn er vijf Compassion-kinderen waarvoor een sponsor gezocht wordt. Voor 2 kinderen waren nieuwe sponsors gevonden en die hadden hun kindje zaterdag thuis bezocht. Vandaag was er opnieuw weer voor 2 kinderen een sponsor gevonden. Na het uitzwaaien gingen we dus als nieuwe sponsors het dorp in om onze kindjes thuis te bezoeken en te zien hoe ze leven.

  Eerst bezochten we ons meisje. Samen met haar tweelingzus, twee jongere broertjes en beide ouders slaapt ze in een ruimte van drie bij drie meter. Die kamer is de enige ruimte van het huis. Het is er heel donker en best wel vol. In plaats van kasten gebruiken ze koffers als opslagruimte. In de kamer naast hun woont oma (die héél erg gerimpeld was). Voor we weggingen hebben we buiten foto’s gemaakt met ons meisje en haar vader, en met elkaar gebeden. Erg indrukwekkend om door te sponsoren een familie te kunnen helpen en na zo’n bezoek ook echt een goed beeld te hebben van hoe ze leeft.

  Het tweede bezoek, bij het jongetje dat gesponsord gaat worden door een van onze reisgenootjes, verliep een beetje anders. Buiten waren ze eten aan het koken, maar al snel gooide één van de kinderen per ongeluk de pan en het bakje met kooltjes omver. De moeder werd een beetje boos en daardoor voelden we ons een beetje ongemakkelijk. Het huis was best groot, vergeleken met het andere kamertje dat we net gezien hadden. Er bleken echter vijf families te wonen, dus ongeveer 25 mensen, en de kamertjes zelf waren ongeveer net zo groot als het eerste kamertje. We zijn wel verbaasd dat mensen écht zo leven. De mensen lijken allemaal heel verlegen als je op bezoek bent, waarschijnlijk doordat ze zich niet echt een houding weten te geven tegenover hun nieuwe sponsor. Ze zijn gewoon zo dankbaar dat wij hier naartoe komen, dat hebben we inmiddels wel geleerd tijdens ons verblijf in Ghana.

  En, vandaag was voor ons een extra feestelijke dag! Want wij hebben vandaag precies een jaar verkering en dat hebben we gevierd met cadeautjes en we hebben veel felicitaties gekregen. En nu dus ook al een (sponsor)kindje 🙂

  Het was een bijzondere dag, met weer veel nieuwe indrukken. We komen al bijna weer terug, dus tot snel iedereen!

  Veel liefs van Timo en Matilde


  Zoals in dit verslag te lezen is, zijn er vijf kinderen waarvoor een sponsor gezocht werd en zijn daarvan nu vier gesponsord. Dat betekent dat we nog één nieuwe sponsor zoeken! Ben jij die nieuwe sponsor? Stuur dan een mailtje met je naam en adres naar [email protected]. Je ontvangt dan van Compassion het inschrijfformulier en informatie over je kindje. De kosten bedragen € 29 per maand, daarmee worden onder andere school- en medische kosten betaald. Voor meer informatie over de holistische werkwijze van Compassion bezoek je de website: www.compassion.nl. Namens de hele familie alvast ontzettend bedankt voor je sponsoring!

  Meer van deze reis beleven?