Samenwerkvakanties

Dag 5 en 6: kinderwerk, kerk en fort Elmina

 • Dag 5 en 6: kinderwerk, kerk en fort Elmina

  Zaterdag 27 juli

  Liggend op ons bed laten we alles van de afgelopen twee dagen nog eens goed bezinken. Gisteren zijn wij met het kinderteam gestart bij het Compassion-project. Eerst zijn we met alle kinderen op een groepsfoto geweest. Toen zijn ze in 2 groepen verdeeld, waar ze de hele dag in bleven. We begonnen met spelletjes waar we ze een bijbeltekst bij moesten leren. Het was verbazingwekkend om te zien hoe snel ze dit oppakten. Daarna zijn we naar de lokalen gegaan waar we gingen werken uit het boekje ‘The good news’. In dit boekje stond een knutselwerkje wat we samen gemaakt hebben. Dat konden ze gebruiken om het goede nieuws over Jezus’ aan anderen te vertellen. Ook de gebaren bij de bijbelteksten konden ze daarbij goed gebruiken. Daarnaast hebben we veel liedjes gezongen. Wij leerden hen onze liedjes en zij ons die van hen. We hebben samen veel lol gehad en ze wilden maar niet stoppen met zingen. Voor velen was dit toch wel het hoogtepunt van de dag.

  ’s Middags hebben we ook lol gehad! We gingen buiten weer spelletjes doen, o.a. hinkelen, voetballen en renspelletjes. Zowel de kinderen als wij waren super enthousiast. Om 16.00u was iedereen erg moe en voldaan en hebben we de eerste projectdag afgerond. We hebben de kinderen gedag geknuffeld en gingen weer terug naar het hotel. ’s Avonds kwamen we nog samen in de kleine groepjes en zijn er weer mooie dingen besproken. Het is fijn om dingen te kunnen delen met de anderen en elkaar te helpen. Een hele waardevolle en leuke dag!

  Zondag 28 juli

  Vandaag hebben we leuke dingen gedaan met ons team! Eerst gingen we vol verwachting naar de kerk, met onze mooie rokken en bloesjes aan. We hadden gedacht dat het veel zingen en dansen zou zijn, maar dit viel mee. Er is wel geswingd hoor! Onder de preek vielen een aantal mensen van ons bijna in slaap, want je kan het natuurlijk niet goed verstaan. We mochten ook naar voren komen en 2 Nederlandse liedjes zingen. Na 3 collectes en 2,5 uur later was de dienst afgelopen. We vonden het heel leuk om een keer een Ghanese kerkdienst meegemaakt te hebben!

  Na de lunch – lekkere spaghetti met saus – zijn we weer in de gammele bus gestapt en naar het fort in Elmina gereden. We kregen een rondleiding door dit slavenfort en hebben veel van de geschiedenis gehoord. Vanuit dit fort werden slaven vervoerd via schepen, onder leiding van Nederlanders die dit fort in bezit hadden. Het was erg heftig om te zien in wat voor kleine ruimtes honderden slaven verbleven, afwachtend tot ze vervoerd zouden worden of daar zouden overlijden. Het is goed om er bij stil te staan wat onze voorouders andere mensen hebben aangedaan. De opdracht van de gids was dan ook om deze boodschap door te vertellen.

  Na de rondleiding was er nog even tijd om te genieten van het uitzicht over de zee en souvenirs te kopen, daarna gingen we weer terug naar Cape Coast. Ook dit was weer een dag met veel indrukken. We kijken uit naar wat de volgende dagen ons gaan brengen!

  Een lieve groet van het Ghana-team!

  Céline en Anneke
  (En een dikke knuffel voor mama :))

  Meer van deze reis beleven?