Eerste projectdag

Hallo allemaal,

Wat een avontuur tot nu toe! Gisteren begon onze reis al heel vroeg: om 5.00u paraat bij de Bethel en met onze slaperige koppies de bus in. We hebben een voorspoedige reis gehad naar Schiphol en kwamen daar rond 7.00u aan. Na het inchecken gelijk door naar de douane, waar een aantal gefouilleerd moesten worden. Gelukkig alles goed en de reis kon beginnen.

Om 10.00u konden we boarden en om half 11 vlogen we uit Nederland. Waar we allemaal verbaasd over waren, waren de goede zorgen van KLM/Air France. Aan koekjes en drinken geen gebrek. Na anderhalf uur waren wij aangekomen in Parijs voor onze overstap. Dit bleek nog best een uitdaging, aangezien het vliegveld even groot was als Boornbergum, Nij Beets en Ureterp bij elkaar én wij binnen een uur de gate moesten vinden. Na een lange rij voor de paspoortcontrole en de plaspauzes van de dames, konden we onze weg vervolgen en waren we op tijd voor het boarden.

En ja, dan kom je in een intercontinentaal vliegtuig, je kijkt je ogen uit! Iedereen een eigen tv-scherm, waar je films kunt kijken, de vlucht kan volgen, patience én pacman kunt spelen en als laatste (maar niet als minste) een Franse volkszanger kunt beluisteren. Wij hebben ons allemaal vermaakt! De vlucht ging voorspoedig en ook hier aan eten, drinken én ijsjes geen gebrek.

Na een vlucht van 6 uur kwamen wij aan op de luchthaven van Accra. Ook daar weer een verbazing, want wat een mooi vliegveld! We hebben allemaal nog snel even gebruik gemaakt van de luxe wc’s voordat de bagage opgehaald werd. Na veel verschillende controles kwamen we aan bij de bagageband en kregen we gelukkig alle koffers. 😊

Nu was het tijd om Nanda te ontmoeten en die stond ons met een grote glimlach op te wachten. Met koffers en al liepen we naar onze bus. Waar wij — met ons volle overtuiging — naar de touringcar liepen, liep Nanda naar het kleinere busje ernaast. Oeps, dat was even anders dan gedacht, maar wel gelijk een kleine inburgering voor de Ghanese vervoersmiddelen. Onze koffers werden met al het gemak op het dak vastgebonden en onze rit kon beginnen.

Tja, die rit, wat moeten we daar over zeggen? Iets met ‘van de ene verbazing in de andere’? Want:

 • de weg zit vol met deuken en gaten;
 • mensen lopen gewoon over de snelweg;
 • auto’s die even uit de bocht vliegen worden met alle gemak weer de snelweg op geduwd;
 • er zijn kruispunten waar we in Nederland overprikkelt van raken;
 • auto’s toeteren aan één stuk door — you only have to press the tuut tuut;
 • er lopen continu verkopers met manden op hun hoofd om kussens, voetballen en eten te verkopen;
 • werknemers van een bouwbedrijf worden gewoon met 30 man in een pick-up vervoerd;
 • al met al een hele belevenis!

Na een reis van twee uur — mét loempia’s en (pittige) samosa — kwamen we aan bij onze accommodatie. Dit was een verademing, we waren gearriveerd! En wat een nette locatie voor Afrikaanse begrippen. Na aankomst is iedereen vrij snel naar bed gegaan en hebben we (bijna) allemaal heerlijk geslapen.

Vanochtend werden we wakker en hadden we uitzicht op zee; nog zo’n leuke verrassing! Na een stevig ontbijt met boterhammen, vertrokken we lopend naar ons project. Na 10 minuten lopen werden we hartelijk ontvangen door de kinderen die al aanwezig waren. Hannah en Sijbren werden gelijk geknuffeld, wat de nodige emoties opleverde. We hebben ons voorgesteld en zijn begonnen met het kinderwerkprogramma. Het thema van vandaag was Mozes. “Moses teaches us to praise God for his mighty works.

Een gedeelte van de groep is ook begonnen met bouwen. Ook een hele interessante belevenis om mee te maken. De cementdekvloer lag er binnen no time in en de eerste stenen voor de muren van de nieuwe keuken zijn al gelegd!

’s Middags hebben wij samen met de kinderen warm gegeten op het project. Het voedsel was lekker en pittig. Voor sommigen een feestje, voor anderen veel water drinken 😊. Na de pauze zijn wij verder gegaan met het programma; wat een feest om met de lokale bevolking en kinderen samen te werken.

Rond half vier was de projectdag afgelopen en gingen wij richting onze accommodatie. Hier hebben we brood gegeten en geoefend met een dans voor morgen. Daarna was er tijd om jullie reacties te lezen, eindelijk! Wat was het leuk om iets te horen van het thuisfront. Bedankt voor jullie reacties en wij zeggen: ga zo door! Dit geeft ons echt een boost. En van ons het volgende: iedereen wil graag de hartelijke groeten doen aan mem 😃.

We wensen jullie een fijne tijd in Nederland, wij genieten hier met volle teugen!

Lieve groet, Deborah en Ruth én natuurlijk de rest van de groep

PS: wisten jullie dat…

 • de wc-potten hier los op de grond staan en dus wiebelen als je erop zit?
 • Anna al meteen sjans had met een leuke Ghanese man?
 • Ruth vertelde dat ze al getrouwd was, omdat ze dacht dat iemand om haar FaceTime vroeg, terwijl hij vroeg of het haar first time in Ghana was?
 • Baukje binnen 30 minuten in Ghana al gestoken was door een mug?
 • Anke “yes” zei tegen een stewardess op een vraag waar je een keuze moest maken? Want: altijd “ja” zeggen als je een vraag niet snapt.
 • we bang waren dat onze koffers niet mee zouden komen naar Ghana, omdat er in Parijs een aantal koffers van de kar waren gevallen en zomaar op straat lagen?
 • gebouwen hier half afgemaakt, maar wel vrolijk en kleurig zijn?
 • én… Evert als beste meedanst tijdens de dansjes met de kinderen?

39 reacties op “Eerste projectdag

 • Jantje

  Super leuk om dit verslag te lezen, ik geniet van de verhalen en de foto’s. Geniet er maar lekker van met zijn allen. Groetjes Jantje.

 • Maureen Meersma

  Leuke verhalen schrijven jullie! Geniet van deze reis. Het wordt een ervaring die je nooit meer zult vergeten. Ik denk nog vaak terug aan mijn avontuur naar Burkina Faso (:
  Zet ‘m op!!

 • Robin Brinkman

  Prachtig om jullie verhalen te lezen en de foto’s te bekijken. Bij mijzelf komen de herinneringen dan ook weer naar boven 🙂
  Ik wens jullie een hele fijne en gezegende tijd en dat jullie allemaal gezond mogen blijven!

 • Alie van wieren

  Wat een verhaal!! Mooi dat vliegen, echt byzonder dat jullie lekker werden verwend..
  En ja..die bus..
  Prachtig verslag en foto’s!!
  Kijken alweer uit naar de volgende..
  Fijne dag vandaag.
  We leven/ genieten mee .
  Dikke knuffel, speciaal voor Jelmer, Jildou, Doutsen en Djura 💕

 • Jodi Groenveld

  Wat een prachtig verslag! En wat klinkt daar een enthousiasme in door! Een bijzondere belevenis voor jullie allemaal! Veel werkplezier vandaag! We kijken uit naar het volgende verslag en de foto’s! Lieve groeten, Klaas, Jodi, Laura en Martijn Groenveld

 • Paula Gunnink

  Wat is dit verslag leuk geschreven! Heel fijn om te lezen wat jullie doen en om op de foto’s te kunnen zien hoe het eruit ziet. Mooi dat de reis zo goed is verlopen. Succes met het bouwen en met het investeren in de kinderen.

 • Eliabeth Roorda

  Mooi bezig. Klinkt allemaal zeer positief.

 • Johan en Alie Tolsma

  Wat een prachtig verslag en foto’s, zo kunnen wij een beetje met jullie mee genieten.
  Heerlijk dat jullie zo verwend zijn in het vliegtuig. Geniet van deze dag, veel succes met alles wat jullie doen. Heel veel liefs, dikke tut voor Anna en Sanne.

 • Auke, Anita en Sytske

  Bedankt voor het prachtige verslag, wat een bijzonder begin van jullie reis. We genieten van de mooie foto’s. Wij wensen jullie een gezegende tijd en geniet ervan. Liefs Auke, Anita en Sytske.

 • Ineke en Bouke

  Lieve mensen, wat leuk om dit te lezen. En wat fijn dat de reis goed is verlopen. Wij wensen jullie allemaal ee hele goede en gezegende tijd. Veel liefs vanuit Nederland, Bouke, Ineke, Wilco, Menno en Rosa

 • Margreet Boer

  Hallo allemaal! Wat ontzettend leuk om de verhalen te lezen en ook vooral om de foto’s te zien…(goed bezig Sanne!!!) Hoop gauw meer van jullie te horen…
  Lieve groet en een dikke knuffel van Margreet Boer

 • Lucy Smit

  Wat fijn dat jullie het zo goed hebben. Geniet ervan met z’n allen. Enne….Evita…zet em op!

 • Sander en Anneke van Bekkum

  Wat een leuk en persoonlijk groepsverslag! Wij genieten mee en zijn stiekum een klein beetje met jullie mee op reis en kijken uit naar de volgende😊

 • Marja

  Wat een prachtige belevenis! Veel plezier daar!!!

 • pake en beppe van der Weij

  Prachtig om dit allemaal te lezen en van afstand zo mee te beleven! Dat wordt dus spierballen kweken Evita zo te zien!😊

 • Wolter

  Wat fijn om wat van jullie te horen en dat we zo kunnen meegenieten van jullie reis. Groeten aan jullie allenaal maar speciaal aan Amber. Heit en MEM.

 • Frank

  Super dat jullie het naar je zin hebben. Heeft Evert al gegild oma er torren, kikkers, kakkerlakken waren?

 • Carola Oort

  Wat goed om te horen dat jullie en fijne reis gehad hebben. En geweldig om te zien en te lezen wat jullie beleven. Geniet ervan allemaal! Groetjes aan Anna.
  Veel liefs Ruben-Jan en Carola Oort.

 • Sjoerd Woude

  Sjoerd en Boukje,
  Hallo allemaal, wat fijn om te lezen wat jullie daar doen samen de lokale bevolking.
  En Hannah, wat doe jij ook al flink mee. groetjes van ons hier.en tot de volgende keer maar weer.

 • Henk en Annie

  Wat een gezellig reisverslag, op deze manier beleven wij het ook een beetje mee.
  Veel succes en we kijken uit naar een volgend bericht.

 • Martje

  Wat fijn dat jullie goed aangekomen zijn en we de nieuwsbrief met foto’s ontvangen. Zo zien we echt waar jullie nu mee bezig zijn. Wij kijken daar echt naar uit!!! Op deze manier nemen wij ook een kijkje in de wereld waar jullie zich nu allen begeven. Heel mooi! Lijkt me een bijzondere ervaring. Wij wensen jullie Gods zegen en nabijheid toe. En we horen gauw weer van elkaar!!!!
  Groetjes Durk& Martje en Sofie

 • Anke, Wout en kids

  Wat leuk om te lezen! Mooi dat alles tot nu toe voorspoedig gaat. Dikke tút Wout, Anke, Sil en Iva

 • Dieuwke

  Mooi om iets van jullie te horen.ik wens jullie veel succes met alles wat jullie doen.groetjes van dieuwke.Ook aan amber

 • Mathijs

  Ik lees in het verhaal dat het genieten is. Het doet me denken aan m’n eigen reis. Ik herkende je schrijfstijl Ruth 😉

 • Gezina Sloots

  Wat leuk dat jullie zo’n uitgebreid verslag hebben geschreven. Spreekt tot de verbeelding en leest lekker! Heel leuk. Goed om te horen dat alles voortvarend gaat en jullie kunnen genieten van een land met andere gewoontes. Erg leerzaam! Blijf genieten, mensen ontmoeten en om je heen kijken. Ik kijk uit naar de verslagen die volgens. Lieve groet, Gezina

 • Angrie Zeilstra -Buringa

  Wat waren we blij om te horen dat jullie allemaal veilig aangekomen zijn. En dat er geen koffers achter gebleven waren. Wat een gezellig reisverslag en wat een leuke foto’s. We zien er elke dag naar uit om alles weer te lezen en te zien hoe actief jullie bezig zijn. Ga zo door en ga genieten van alles, de tijd is zo weer voorbij .
  Groetjes van de Omi en Pake can Laura Groeveld.

 • Bettie

  Super om zo mee te keven, succes allemaal en heel veel Zegen. Dikke knuffel aan Anna en Sanne groeten uit Spanje Lammert, Bettie

 • Edwsrd

  Wat een toppers allemaal!!!!
  Mooi om te lezen alle maal.
  Veel succes daar maar bovenal…….geniet ervan!!

 • Wesley Reitzema

  Fantastisch om dit allemaal te lezen. Het lijkt mij wel een mooie omgeving om eens een keer gezien te hebben. Ook met de mensen die er leven. Ze zijn altijd zo dankbaar. Eigenlijk is het het een heel mooi land met veel potentie als er maar toppers zoals jullie er in blijven investeren.

  En voor Deborah, ik hoop dat je dit leest, ik hou van je en mis je wel enorm. Maar maak er een mooie tijd van 😉.

  Groetjes,

  Wesley

 • Irene Arends

  Fantastisch verslag Deborah en Ruth. Erg leuk om.jullie belevenissen zo te kunnen volgen. Succes met alles wat jullie daar doen en geniet van alle bijzondere dingen die jullie meemaken. Groetjes aan iedereen in de groep, Irene

 • Ingrid Groenveld (zusje Laura Groenveld)

  Het is leuk om alles te zien en te lezen! En voor Laura als je dit leest: veel succes en fijne en gezellige tijd gewenst groetjes van je zusje❤️

 • Klaas

  Wat een bijzonder begin!! . Een hele gezegende tijd gewenst! Lieve groeten aan fam. van Wieren en de familie Kuiken.

  Margriet, Klaas en kinderen

 • Esther Gort

  Super leuk om zo te lezen wat jullie allemaal meemaken. Veel succes en nog een gezellige tijd gewenst. En voor Amber; dikke knuffel aan jou & ik mis je! 😘
  Groetjes,
  Esther

 • marieke Franken

  super leuk geschreven , Ruth & Deborah. En wat hebben jullie in een korte tijd al echt een duik gemaakt in het ghanneese -leven. Geniet met volle teugen!!

 • Petronella

  Bijzonder hoor wat jullie daar allemaal meemaken! Hier is het regen, regen, regen… Jullie hebben vast beter weer daar. Geniet van het project en veel succes! Groetjes familie Klaas, Petronella en de kids.

 • Wibo

  Toppers 💪🏻 & wat heerlijk geschreven! Blijf genieten en je verbazen. Wel luxe dat jullie nog een wc hebben i.p.v. een gat in de grond 😉 Enjoy 😀😘

 • Piter Sytze Kloosterman

  Laat zo je licht maar schijnen bij alles wat je doet zodat de mensen zeggen”God is goed” .Super Jonges en meiden, geniet ervan!

 • Ymkje Groenveld

  Wat een plezier en wat een werk! Laura, wat fijn dat jij nu ook een muurtje kunt metselen!!😄
  En blijf lekker dansen!!😘
  Liefs van Ymkje, Remco, Susanne Rick en Luke

 • Marten en Wilma

  Lieve familie Kuiken en alle andere mensen, mooi om te lezen en te zien waar jullie mee bezig zijn. We zijn trots op jullie allemaal. Graag horen we de indrukwekkende verhalen als jullie thuis zijn. Lieve groetjes fam Zijlstra

Reacties zijn gesloten